Tema din acest an a Zilei mondiale a alimentației: Apa este viață, apa este hrană

Peste 150 de ţări celebrează în 16 octombrie Ziua mondială a alimentaţiei, stabilită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) în 1979 la Roma.

Scopul acesteia este creşterea gradului de conştientizare a lumii asupra problemelor privind alimentaţia la nivel mondial şi consolidarea solidarităţii în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei.

Ziua mondială a alimentaţiei 2023 va prilejui un apel global pentru acţiunea apei pentru hrană. Tema zilei din acest an este „Apa este viață, apa este hrană. Nu lăsa pe nimeni în urmă”.

„Apa este esenţială pentru viaţă şi acoperă aproximativ 71% din suprafaţa Pământului. Doar 2,5% din această apă este însă proaspătă, potrivită pentru băut, agricultură şi majoritatea utilizărilor industriale. Apa este o forţă motrice pentru oameni, economii şi natură şi fundamentul hranei noastre. Într-adevăr, agricultura reprezintă 72% din extragerile globale de apă dulce, dar, ca toate resursele naturale, apa dulce nu este infinită”.

„În prezent, 2,4 miliarde de oameni trăiesc în ţări cu stres hidric. Aproximativ 600 de milioane de oameni care depind, cel puţin parţial, de sistemele alimentare acvatice suferă de efectele poluării, degradării ecosistemelor, practicilor nedurabile şi schimbărilor climatice”.„Trebuie să producem mai multe alimente şi alte produse agricole esenţiale cu mai puţină apă, asigurându-ne totodată că apa este distribuită în mod egal, sistemele noastre alimentare acvatice sunt conservate şi nimeni nu este lăsat în urmă”, informează Agerpres, care citează site-ul FAO.

În România a fost instituită, la aceeaşi dată, prin Legea nr. 47/2016, „Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente