Ziua Marinei la Constanţa: Parastas pentru eroii marinari şi sfinţirea drapelelor de luptă

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită duminică printr-un ceremonial militar şi religios, desfăşurat între orele 10.00-11.00, în Portul Constanţa.

Va fi citit ordinul comun al miniştrilor Apărării naţionale, Transporturilor şi Administraţiei şi Internelor şi vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” şi Direcţiei Hidrografice Maritime, anunţă Statul Major al Forțelor Navale printr-un comunicat de presă.

Slujba de sfinţire a celor două drapele de luptă va fi oficiată de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, în prezenţa Preşedintelui României, Klaus Iohannis, a declarat Pr. Argatu Nicolae, de la Comandamentul Marinei – Constanţa.

Apoi, navele aflate pe mare, în dispozitivul din fața clădirii Comandamentului Flotei, vor executa o defilare navală pe itinerariul Constanța – Midia și retur.

O formație de aeronave, formată din trei elicoptere Puma și patru avioane F-16 românești, precum și două avioane Typhoon britanice și un avion Poseidon (P-8) american, va survola dispozitivul de nave și portul militar Constanța, în jurul orei 11.00.

Ziua se va încheia cu retragerea cu torțe, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu, precum și cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanța.

Eroii marinari vor fi pomeniţi în ajunul sărbătorii, sâmbătă 14 august, a spus Părintele Nicolae. Slujba Parastasului va fi oficiată sâmbătă dimineaţa, de la ora 08:30, la Crucea Marinarilor de pe faleza Cazinoului din Constanţa.

Monumentul este un omagiu adus marinarilor căzuţi la datorie, în timpul misiunilor.

Ziua Marinei Române este sărbătorită de Adormirea Maicii Domnului din anul 1902.

Sărbătoarea a fost instituită oficial prin legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004.

Sursă foto: Arhivă Statul Major al Forțelor Navale

Comentarii Facebook


Știri recente