Ziua Limbii Române va fi sărbătorită la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe

O șezătoare literară dedicată Zilei Limbii Române se va desfășura sâmbătă, de la ora 11:00, la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe. 

Evenimentul este organizat de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC) și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, în parteneriat cu Cenaclul literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc.

Din program fac parte lansări de carte, o sesiune de comunicări științifice și vernisarea a două expoziții.

Una dintre expoziții se intitulează „Manuale pentru școlile confesionale românești din Transilvania”, iar cealaltă „Volume ale poetului Mihai Eminescu și cărți referitoare la poetul național”, publicații donate Bibliotecii „Nicolae Colan” de către prof. Petre Străchinaru.

Evenimentul va fi organizat cu respectarea măsurilor de prevenire a contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.


Prima şcoală românească din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost atestată documentar în 1799 și funcționa pe lângă biserica locală, ca școală confesională. A fost înființată în baza unui decret imperial din 1781 care le permitea românilor să-şi construiască biserici din piatră dacă parohia avea minimum 50 de familii.

Ziua Limbii Române se serbează anual în data de 31 august, fiind instituită în România în 2013. În Republica Moldova, se sărbătorește începând din 1990 în aceeași zi, data la care, în 1989, după dezbateri îndelungate, Sovietul Suprem al fostei Republici Sovietice Socialiste Moldova a aprobat româna ca limbă de stat și trecerea la grafia cu litere latine.

Foto credit: Facebook / Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

Comentarii Facebook


Știri recente