Ziua Limbii Române a fost marcată la Zagreb cu Te Deum și un eveniment cultural

Românii din Capitala Croației au sărbătorit săptămâna trecută Ziua Limbii Române cu rugăciune și un eveniment cultural la care au participat Ambasadorului României, dar și parlamentari și oameni de cultură.

Pentru că în Croația a fost perioada concediilor, românii au amânat cu 10 zile  sărbătoarea, pentru a putea fi cât mai mulți împreună.

Astfel, Părintele Nicolae Ceruță, Parohul din Zagreb, a slujit duminică, în capela comunității, slujba de Te Deum pentru Ziua Limbii Române, la care a participat și Excelența Sa Constantin-Mihail Grigorie, Ambasadorul României în Croația.

În aceeași zi, părintele paroh și ambasadorul României au fost prezenți la manifestarea dedicată Zilei Limbii Române de Asociația Românilor din Republica Croația.

Parohul Nicolae Ceruță și Ambasadorul României au participat la evenimentul organizat duminică, 11 septembrie 2022, pentru a marca Ziua Limbii Române în Capitala Croației. Foto: Asociația Românilor din Republica Croația

Au mai participat Veljko Kajtazi, reprezentantul minorității române în Parlamentul Republicii Croația, Stjepan Roglić, consulul onorific al Românei la Split, reprezentanți ai Catedrei de Limba și Literatura Română a Departamentului de Romanistică a Facultății Filosofie a Universității din Zagreb, membri ai comunității românești, studenți care studiază limba română la Universitatea din Zagreb.

Au vorbit Parlamentarul Veliko Kajtazi, Alina Dobrescu, președinta Asociației Românilor din Republica Croația și dr. Ivana Olujić, conferențiar la Catedra de limba și literatura română a Departamentului de Romanistică al Universității din Zagreb și redactor-șef al revistei bilingve româno-croată „VERSO”.

Vorbitorii au evidențiat semnificația și rolul Zilei Limbii Române în afirmarea caracterului unitar al limbii, culturii și civilizației noastre, ca element principal de păstrare a identității naționale, precum și ca factor de coeziune în cadrul comunității.

Ziua Limbii Române a fost marcată duminică, 11 septembrie 2022, în Capitala Croației. Foto: Asociația Românilor din Republica Croația

A fost reliefată atenția acordată studiului limbii române la Universitatea din Zagreb și contribuția importantă pe care o aduce Lectoratul de limba română din cadrul Facultății de Filosofie a Universității din Zagreb.

Participanții au mai subliniat și importanța prezervării și studierii dialectelor aromână, megleno-română și istroromână, cel din urmă fiind vorbit și pe teritoriul Croației și înscris în Registrul Bunurilor Culturale Imateriale Protejate al Republicii Croația.

Au fost salutate atenția și sprijinul acordate de autoritățile din cele două țări comunităților română din Croația și croată din România, generoase punți de legătură în dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Invitatul special al evenimentului duminică, 11 septembrie 2022, a fost scriitorul Alec Benche. Foto: Asociația Românilor din Republica Croația

Invitatul special al evenimentului a fost scriitorul român Alec Blenche, autor de cărți pentru copii, care a făcut o scurtă prezentare a poveștilor sale din seria Călătoriile lui Erus, printre cele mai citite cărți pentru copii din România.

Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol susținut de scriitor împreună cu fiica sa, Emma Blenche.


Asociația Românilor din Republica Croația este un ONG care protejează interesele românilor din Republica Croația și ajută la dezvoltarea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croația este formată, în marea majoritate, din cetățeni români care s-au stabilit după 1990, devenind una din cele 22 de minorități naționale recunoscute în această țară.

Organizația a înființat și o Bibliotecă a Prichindeilor, care cuprinde cărți pentru copii în limba română.

Vezi și:

Sursa foto: Parohia Zagreb (deschidere)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente