Ziua Mondială a Limbii Elene a fost sărbătorită miercuri, 9 februarie, la Academia Română, prin lansarea volumului bilingv „Tetralog poetic greco-roman”. Volumul cuprinde selecții din opera a doi poeți români contemporani Ana Blandiana și Ion Pop, membri ai Academiei Române, și a doi poeți greci Spyros Kokkinakis și Antonis Fostieris.
La eveniment au participat acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, ES Sofia Grammata, ambasadoarea Republicii Elene în România, Ioannis Crysoulakis, secretarul general pentru grecii din diaspora, precum și cei patru autori ai volumului bilingv, Antonis Fostieris fiind prezent online.
În cuvântul de deschidere, acad. Ioan-Aurel Pop a afirmat faptul că celebrarea Zilei Limbii Elene este o îndatorire a Academiei Române.
„Chiar dacă sărbătoarea nu este veche pentru noi, ea reprezintă o îndatorire pentru această instituţie. Primul scop pentru care a fost creată Academia Română, în anul 1866, a fost cultivarea, dezvoltarea şi promovarea limbii române ca factor identitar. Prin urmare, sub această cupolă istorică, cultivarea, cunoaşterea şi promovarea limbilor europene reprezintă, într-adevăr, o îndatorire. Iar limba elenă este limba unei mari culturi căreia Europa îi datorează toată cultura sa medievală şi modernă”,
Totodată, Ambasadoarea Republicii Elene în România a subliniat că lucrarea lansată „ne dă prilejul să savurăm creații a patru distinși poeți contemporani (…) într-un tablou plastic unde peneluri diferite şi viguroase nuanțează în toate tușele de pe paleta cuvintelor limbilor greacă şi română”.
Lucrarea a fost prefațată de acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române. În cadrul evenimentului, volumul a fost prezentat de Tudor Dinu, de la Secția de Studii Neoelene a Facultății de Limbi Străine, Universitatea din București, și de cele două traducătoare, Elena Lazăr și Edith-Adriana Uncu.
Ziua Limbii Elene a fost adoptată în România prin Legea nr. 204/2018, fiind sărbătorită anual la data de 9 februarie.
Foto credit: Academia Română / Facebook
Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro