Ziua Limbii Elene este serbată a treia oară în România

Ziua Limbii Elene a început să fie serbată în România începând cu 9 februarie 2019.

Iniţiativa legislativă i-a aparţinut lui Dragoş Gabriel Zisopol, preşedinte şi deputat al Uniunii Elene din România. A fost aleasă data de 9 februarie pentru că marchează comemorarea poetului naţional grec Dionysios Solomos. 9 februarie a fost declarată Ziua mondială a limbii elene în 2017.

Dionysios Solomos (1798-1857) este autorul imnului naţional al Greciei, format din 158 de strofe.

Sărbătoarea a fost instituită prin Legea nr. 204/2018, în scopul păstrării tradiţiilor, culturii şi limbii materne de persoanele aparţinând acestei minorităţi etnice.

De Ziua Limbii Elene, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii elene sau filoeleni au loc manifestări culturale care pot fi sprijinite logistic şi/sau financiar de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de ONG-uri.

Uniunea Elenă din România a celebrat această sărbătoare marți printr-un eveniment maraton.

Într-o sărbătoare maraton, care a durat peste 5 ore, au adus un omagiu nemuritoarei limbi elene ambasadori, înalţi funcţionari ai administraţiei statului român şi grec, academicieni, deputaţi, profesori universitari din România şi Grecia, politicieni, primari, personalităţi din mediul de afaceri elen, reprezentanţi ai posturilor de radio şi televiziune din Grecia şi Austria, scriitori, poeţi, cadre didactice din întreaga Europă, olimpici, preşedinţi ai Asociaţiilor românilor din Republica Elenă, ai Asociaţilor de promovare a limbii elene din Grecia, membrii comunităţilor din cadrul Uniunii Elene din România şi numeroşi invitaţi.

În același context, duminică, la Biserica Greacă „Buna Vestire” din București” a fost oficiată ceremonia de tradiție greacă a tăierii Vasilopitei.


Sursă foto: Facebook / Uniunea Elenă din România

Comentarii Facebook


Știri recente