„Ziua latinității” sărbătorită la Oravița

Miercuri, 15 mai, Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Oravița a găzduit un spectacolul literar privind evoluția limbii române în spațiul „Carpato-Danubiano-Pontic”. Manifestarea culturală a fost organizată de către Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița, reprezentată prin părintele, împreună cu elevii de la Liceul Teoretic „General Dragalina” din localitate, după cum ne-a transmis Diac. Pavel Canea.

Copiii îndrumați de profesorii de Limba Română ai Liceului Teoretic „General Dragalina”, au făcut cunoscut participanților că procesul de dezvoltare al limbii române a fost unul îndelungat, început cu aproape 200 de ani înainte de cucerirea Daciei de către romani, unde geto – dacii au deprins încetul cu încetul învățarea limbii latine populare.

Pe lângă evocările privind evoluția limbii române copiii au rostit și poezii în grai bănățean, amintind de creațiile populare ca fiind niște comori cu simțiri dureroase, de idei înalte și de datini strămoșești.

„Astfel de evenimente sunt organizate de către Biserică și Școală deoarece dintotdeauna, au fost împreună ca două instituții ce sunt legate ontologic, pentru că în Biserică primim educația spirituală, formarea duhovnicească, iar în Școală primim formarea intelectuală și informațiile necesare pentru a parcurge drumul acestei vieți în iubirea față de Dumnezeu și în iubirea față de aproapele”, a subliniat părintele Guiman Iulius Ionuț.

Comentarii Facebook


Știri recente