Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului la Institutul Cultural Român

Reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate au organizat săptămâna aceasta evenimente dedicate Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. O parte au debutat miercuri, altele urmează să aibă loc vineri.

Berlin, Germania

Foto: ©️ Asociația Pantograf / Sebastian Purcaci (Sinagoga din Cartierul Fabric, Timișoara)

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin a organizat, miercuri, la Ambasada României din Berlin, evenimentul „Căutând o istorie pierdută, pe urmele iudaismului românesc”. Moderator a fost Robert Schwartz, redactor la Deutsche Welle Germania.

Getta Neumann, fiica Prim-Rabinului Ernest Neumann (1917-2004) din Timișoara și a lui Edit Fuchs Neumann, supraviețuitoare a Holocaustului, a ținut o prelegere despre comunitatea evreilor din Timișoara și Banat, iar conf. dr. Felicia Waldman de la Universitatea din București a vorbit despre nașterea, existența și dispariția hasidismului în România.

Un moment literar a fost dedicat scriitorului avangardist și existențialist de origine evreiască Benjamin Fondane, născut la Iași în 1898 și ucis în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau pe 2 octombrie 1944. Versuri de Fondane au fost citite de Dan Schlanger, actor, regizor și director al Festivalului de Film Evreiesc din București.

Tel Aviv, Israel

Casa Elie Wiesel din Sighetu Marmației. Sursa foto: ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român (ICR) Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, a organizat, miercuri, la sediu, prezentarea proiectului de restaurare a Casei Memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmației, care reprezintă și Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș.

Au participat coordonatoarea proiectului de restaurare, muzeografa Alina Marincean, ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid, și istoricul Raphael Vago, profesor la Universitatea Tel Aviv.

New York, SUA

ICR New York, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, va inaugura vineri, la sediul său, o expoziție multimedia și o dezbatere pe tema evreilor din Bucovina.

Expoziția de fotografie are trei segmente: comunitățile de evrei din Bucovina înainte de Holocaust, situația acestor comunități în perioada războiului și deportările din Transnistria și perioada imediat următoare anului 1945, până la emigrarea masivă în Israel a copiilor celor deportați, în anii 1960.

În cadrul expoziției vor rula fragmente ale documentarului „6 octombrie 1941 – ziua deportării în Transnistria”, de Lily Pauker, care a coordonat și albumul „A fost odată la Suceava – Bucovina”. Volumul colectiv va fi prezentat în cadrul evenimentului.

La eveniment vor vorbi directorul ICR New York, Dorian Branea și prof. Diana Dumitru. Vor fi transmise mesaje video din partea lui Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, și din partea ambasadorului României în Israel, Radu Ioanid.

Veneția, Italia

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste, organizează, vineri, la Palazzo Correr, conferința „Comunitatea sefardă în spațiul românesc”, susținută de conf. univ. dr. Felicia Waldman, care conduce Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren” al Facultății de Litere a Universității din București.

Aceasta va conferenția în limba italiană, reliefând rolul evreilor sefarzi care s-au stabilit la nordul Dunării atât în procesul de dezvoltare economică și modernizare instituțională, cât și în privința păstrării și consolidării identității ebraice.


Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost stabilită în 2005 de Națiunile Unite, iar pentru marcarea ei a fost aleasă ziua de 27 ianuarie. Data a fost aleasă în amintirea eliberării prizonierilor supraviețuitori de la Auschwitz Birkenau, lagărul de exterminare nazist care a funcționat în perioada 1940-1945.

Foto credit: ICR New York (deschidere)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente