Sâmbătă este marcată Ziua Internațională a Telefonului Copilului, o inițiativă de sprijin și consiliere care funcționează în țări de pe toate continentele. Celebrarea a fost introdusă pentru a promova realizările celor care le oferă copiilor asistență prin telefon și pentru a conștientiza opinia publică.
În țările europene (UE și non-UE), linia telefonică a fost introdusă la inițiativa Comisiei Europene în 2007 și utilizează același număr gratuit: 116.111. Numărul de telefon se folosește fără prefix.
În România, inițiativa este desfășurată de Asociația Telefonul Copilului, care pune la dispoziție atât numărul de telefon respectiv, cât și un site dedicat 116111.ro. La apeluri și mesaje răspund, de luni până vineri, între orele 10:00 și 20:00, psihologi și asistenți sociali.
Demersul oferă sprijin în cazuri de violență domestică, de exploatare a copilului, dar și bullying și cyberbullying, cel din urmă fenomen luând amploare în ultimii ani, prin mesaje de intimidare trimise pe telefonul mobil.
La Telefonul Copilului sunt încurajați să sune și copiii sau tinerii minori care suferă de depresie sau anxietate, deoarece pot primi consiliere gratuită.
Linia telefonică din România primește aproximativ 100.000 de apeluri pe an. Peste două milioane au fost primite de la înființare.
Foto credit: Freepik