Ziua Femeii, marcată la Sibiu prin momente artistice şi daruri

Mai multe parohii şi instituţii din Sibiu au organizat cu prilejul zilei de 8 martie diferite activităţi prin care au fost cinstite mamele, bunicile şi persoanele dragi. Copiii din parohii au adus daruri, mărţişoare şi felicitări, iar doamnele s-au bucurat de clipe deosebite, emoţionante şi pline de speranţă, informează „Ziarul Lumina”.

Micuţii de la Grădiniţa „Sfântul Dimitrie“ a Arhiepiscopiei Sibiului i-au vizitat luni, 9 martie, pe bătrânii de la Căminul de Vârstnici de pe strada George Coşbuc din oraş. Însoţiţi de reprezentanţii Departamentului social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului şi de educatoare, preşcolarii au pregătit un moment artistic special pentru bunicii din cămin. Bătrânii au participat, apoi, la o slujbă religioasă oficiată de consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, şi arhidiaconul Chiril Socaciu, după care au ascultat un cuvânt de învăţătură şi au primit cruciuliţe, iconiţe, acatiste şi produse de patiserie. Pr. Nicolae Rusu a transmis mesajul de felicitare din partea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

„Am fost gazdele unui eveniment deosebit, prin vizita copiilor de la grădiniţa Arhiepiscopiei Sibiului, dar şi a reprezentanţilor Departamentului social, care au adus cuvinte călduroase, de înălţare, de zidire, de cultivare a speranţei şi a încrederii în zile mai bune“, ne-a spus directoarea Căminului de Vârstnici, Cornelia Rotaru.

Grija pentru văduvele din Turnişor

În aceeaşi zi, 60 de doamne văduve din Parohia Turnişor I au sărbătorit Ziua Femeii în cadru liturgic, participând la Sfânta Liturghie oficiată de parohul Ciprian Creangă în biserica parohială. După slujba religioasă, doamnele au participat la un moment artistic oferit de Clubul de Aur de la filiala sibiană a Crucii Roşii, dar şi de artişti populari.

„Scopul acestei întâlniri a fost acela de a aduce o bucurie doamnelor văduve din parohia noastră. În fiecare an ne-am adunat în preajma zilei de 8 martie pentru a uita de necazuri, bătrâneţe, singurătate sau boală. Am avut alături de noi şi câteva văduve din comunitatea evanghelică şi ne bucurăm că au ales să petreacă aceste momente de sărbătoare alături de noi, într-un mod creştineşte“, ne-a spus pr. Ciprian Creangă. În ultimii ani, colaborarea Parohiei Turnişor I cu Filiala locală a Crucii Roşii s-a concretizat prin mai multe proiecte dedicate copiilor sau bătrânilor. La sărbătorile mari, dar şi în alte perioade din an, reprezentanţii celor două instituţii partenere se implică în diferite proiecte sociale, educative sau filantropice.

Expoziţie de costume populare

Ziua Femeii a fost marcată la Centrului de zi pentru copiii defavorizaţi „Rut“ din Sibiu, cu sediul la Biserica „Înălţarea Domnului şi Sfântul Nicolae“ printr-o expoziţie de costume naţionale pentru femei, intitulată „Sărut mâna, măicuţă!“. Expoziţia a fost formată din 60 de costume din nouă zone folclorice, din colecţia lui Cosmin Marian Ghiţescu, alături de fotografie veche cu portul românesc din colecţia Muzeului „ASTRA“ din Sibiu.

„Prin această expoziţie s-a dorit să se ofere un dar tuturor mamelor cu ocazia zilei de 8 martie prin punerea în valoare a muncii femeii de odinioară“, ne-a spus preotul paroh, Achim Băcilă. La vernisaj, au avut loc momente artistice susţinute de Doiniţa Sîmbotin, Vasile Hodorogea şi copiii Centrului de zi al Asociaţiei „Rut“, urmate de cuvintele adresate de parohul Achim Băcilă, de protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, de inspectoarea de religie a judeţului Sibiu, prof. Măriuca Neagu, încheiate cu un film de prezentare a colecţiei. Toate femeile care au vizitat expoziţia au primit ghiocei din partea copiilor. Activitatea s-a desfăşurat în cadrul Proiectului „Şi eu sunt Rut! Şi eu ajut!“, pe care Asociaţia Rut îl desfăşoară de la începutul anului 2015. Asociaţia „Rut“ a organizat această expoziţie în baza parteneriatului încheiat anul trecut cu Muzeul „ASTRA“.

Expoziţii cu obiecte spre vânzare

Pentru al doilea an consecutiv, copiii înscrişi în grupele de cateheză de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ şi „Sfinţii Brâncoveni“ din Sibiu au confecţionat, sub coordonarea prof. Carmen Ivan şi a pr. Vasile Dariciuc, felicitări şi diverse obiecte, care au fost expuse atât în biserica parohială, cât şi la Capela „Sfântul Apostol Andrei“ din cadrul Liceului „Carol I“ din Sibiu. Copiii au vândut obiectele şi, cu o parte din bani, au cumpărat flori şi mărţişoare pe care le-au oferit femeilor de la Azilul „Carl Wolff“ din Sibiu şi mămicilor internate la Maternitatea Spitalului Judeţean Sibiu. Cea mai mare parte din bani se va îndrepta spre familiile nevoiaşe din parohie. Tot în cadrul acestui proiect, pe 8 martie, după Sfânta Liturghie, s-a organizat în capela menţionată o serbare în cinstea mamei. „Toate aceste activităţi, pe care le-am organizat, şi pe care le vom mai organiza pe tot parcursul Postului Mare, fac parte din concursul naţional lansat de Patriarhia Română «Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu»“, a spus pr. Vasile Dariciuc.

Comentarii Facebook


Știri recente