Ziua Eroilor la Paraclisul celui mai mare monument al eroilor din România

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit în Joia Înălțării, de hramul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN), la paraclisul acesteia.

CMN este cel mai mare monument al eroilor din România având hramul principal Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor. În altarul lăcașului de cult este așezată lista cu 350.000 nume ale eroilor români cunoscuți.

În predica rostită cu acest prilej, Preasfinția Sa a vorbit despre sărbătoarea Înălțării Domnului ca „prilej de negrăită bucurie pentru întreaga Biserică”.

Celebrarea acestei zile importante pentru creștinătate „ne îndeamnă la elevație spirituală, la depășirea lucrurilor care ne leagă atât de mult de pământ”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Asemenea Mântuitorului care s-a înălțat la cer, și noi avem posibilitatea  „să ne înălțăm cu mintea și inima către cer acolo unde trebuie să fie comoara noastră”.

Omagierea eroilor neamului românesc

Tot în cadrul omiliei rostite la Paraclisul CMN, Preasfinția Sa a vorbit despre cinstirea eroilor neamului românesc și despre Catedrala Națională „care s-a construit pentru pomenirea eroilor”.

Omagierea jertfei românilor a fost oficializată în urmă cu 100 de ani în conștiința familiei regale iar consacrarea Zilei Eroilor naționali s-a făcut „pentru prima prima dată în ziua Înălțării Domnului din 1919 când au fost cinstiți eroii români din Primul Război Mondial cât și eroii din toate timpurile ai neamului românesc”.

Ierarhul a amintit de perioada comunistă în care Ziua Eroilor a fost schimbată pe 9 mai și a subliniat că „Biserica îi pomenește întotdeauna pe eroii care în diferite locuri și timpuri s-au jertfit pentru pământul sfânt al țării”.

Referindu-se la jertfa lor supremă, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că „eroii au înțeles că moartea este un câștig atunci când te jertfești pentru cauza nobilă a apărării credinței strămoșești și a pământului străbun”.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru pomenirea eroilor neamului românesc.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente