Ziua Dezrobirii Romilor, la Târgu Frumos. „Discriminarea doare, și copiii nu trebuie să cunoască această durere”

„Ziua Dezrobirii Romilor” (20 februarie) a fost marcată vineri la şcoala „Ion Creangă” din orașul Târgu Frumos printr-o serie de activităţi culturale, informează Doxologia.

Ana Maria Doleanu, inspector pentru minorităţi – Inspectoratul Judeţean Iaşi, a explicat celor prezenţi că  „discriminarea doare, și copiii nu trebuie să cunoască această durere”.

„Este necesar să cunoaștem istoria minorităților de lângă noi, să învățăm să apreciem oamenii, să îndreptăm, dacă ne stă în putință, comportamente, atitudini. Elevii au avut astăzi parte de o lecție de viață, spusă frumos, de la suflet la suflet”, a spus Ana Maria Doleanu.

La eveniment au participat, cu respectarea normelor sanitare, cei 30 de elevii din clasele a VII- și a VIII-a, majoritatea provenind din sânul comunității de romi ursari.

Părintele Alexandru Baciu, referent al Departamentului Minorități din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, a făcut o prezentare istorică a subiectului. Artista Alexandra Bulancea a interpretat imnul romilor, „Dželém dželém lungóne droméntsa”, cântecul tradițional rom, „Ederlezi” și o doină românească.

Partea a doua a fost reprezentată de prelegerea scriitoarei Lenuța Neacșu, care a avut ca scop evidențierea importanței educației în viața elevilor de etnie romă.

„Povestea de viaţă a doamnei Lenuţa Neacşu a fost o lecţie despre cum să ajungi «Baro Manuś » – «om mare». Elevii noştri i-au sorbit fiecare cuvânt invitatei de astăzi. Tind să cred că întâlnirea a schimbat ceva în sufletul lor, fie că este vorba de o atitudine, de un gând sau de o promisiune pentru viitor”, a declarat directorul adjunct Ana-Maria Ştefan.

Activitatea intitulată „Împreună de ziua dezrobirii”, aflată la ediția a II-a,  a fost organizată de Departamentul Minorități al Sectorului de Misiune din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente