Ziua de cinstire a Sfinților Chiril și Metodie va deveni sărbătoare națională în Serbia

Vladan Bukosavlevic, Ministrul sârb al Culturii și Informării, a declarat că este sigur că în acest an ziua de cinstire a Sfinților Chiril și Metodie va fi celebrată ca sărbătoare oficială de stat. Ministrul a subliniat faptul că acest lucru va reprezenta o „umplere a decalajului cultural dintre Serbia și alte națiuni slave”.

„În prezent, suntem singura țară slavă în care ziua Sfinților Chiril și Metodie nu este o sărbătoare de stat. Toate celelalte țări o celebrează ca sărbătoare națională și zi nelucrătoare”, a declarat Bukosavlevic săptămâna trecută la o conferință de presă, conform orthochristian.com.

Cu toate acestea, Vladan Bukosavlevic a mai spus că propunerea actuală a ministerului pe care îl conduce este ca ziua de cinstire a Sfinților Chiril și Metodie să devină sărbătoare de stat, dar să rămână zi lucrătoare.

Motivele inițiativei, potrivit ministrului, sunt foarte clare, având în vedere semnificația Sfinților Chiril și Metodie pentru întreaga lume slavă: „Vorbim despre fundația noastră istorică și culturală”, a spus el.


Sfinții Chiril și Metodie s-au născut la începutul secolului al IX-lea în Tesalonic într-o familie senatorială. Cei doi frați au devenit misionari creștini printre slavii din Moravia și Pannonia. Prin munca lor asiduă, au influențat fundamental dezvoltarea culturală a acestor popoare, dobândind, ca urmare, titlul de „Apostolii slavilor”.

Foto credit: foma.ru

Comentarii Facebook


Știri recente