Ziua Culturii Naționale sărbătorită în Județul Caraș-Severin

În acest an, pentru a treia oară, România a sărbătorit la 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, zi care a coincis și cu comemorarea poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naștere s-au împlint 163 de ani.

În cele trei orașe importante ale județului Caraș-Severin: Reșița, Caransebeș și Oravița, au fost organizate manifestări culturale dedicate acestei zile importante, informează episcopiacaransebesului.ro. Astfel, în Reșița, la librăria „Semn de carte”, a avut loc prezentarea colecției „Eminescu” a editurii TIM din localitate, precum și lansarea celui de-al XIII-lea volum intitulat „Mihai Eminescu în fondurile Bibliotecii orășenești din Bocșa”, semnat de Gabriela Șerban. Manifestarea a fost organizată cu prilejul Zilei culturii românești, a celor 130 de ani de la apariția poemului „Luceafărul” și celor 163 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Evenimentul a fost coordonat de Direcția pentru cultură și patrimoniu national Caraș-Severin, Biblioteca județeană „Paul Iorgovici” din Reșița, Biblioteca orășenească Bocșa, precum și Librăria „Semn de carte” din Reșița.

Ziua Culturii Naționale a fost marcată în municipiul Caransebeș și de Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, prin realizarea unei manifestări culturale de la care nu a lipsit muzica și poezia. Directorul instituției, Adrian Ardeț, a pregătit un film documentar despre activitatea culturală a poetului Mihai Eminescu, în regia lui Octavian Minar, apoi a fost prezentată „Scrisoarea III” care a fost recitată de către Florian Pitiș. De asemenea, Cristina Moisă și Patricia Stoichescu au rostit poezii din opera marelui poet național.

La Oravița au avut loc două manifestări dedicate acetei zile importante din viața culturală a poporului român. În fața bustului marelui poet, a fost oficiată o slujbă de Te-Deum, de către părintele Ion Găvădină. Apoi a urmat, la Casa de Cultură din localitate, concertul cvartetului Operei Române din Timișoara, un recital de poezie, precum și un recital muzical al unor elevi din Reșița și Oravița. În acest interval a fost organizată și o lansare de carte, cu recital de poezie din Eminescu, la Liceul „General Dragalina” din localitate, Ionel Bota, directorul Teatrului Vechi „Mihai Eminescu”, a fost coordonatorul manifestării culturale.

Comentarii Facebook


Știri recente