Ziua Culturii Naționale la Academia Română

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, s-a aflat astăzi, 15 ianuarie 2014, la Adunarea Generală a Academiei Române cu prilejul Zilei Culturii Naționale și a zilei de naștere a poetului național Mihai Eminescu. Evenimentul a început cu un concert cameral susținut de un cvartet de coarde al studenților din cadrul Universității de Muzică din București.

Sesiunea a fost deschisă de Academicianul Ionel Haiduc, președintele Academiei Române. „Academia Română consideră că nu putea fi aleasă o dată mai potrivită ca Ziua Culturii Naționale decât ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, pentru ce a însemnat Mihai Eminescu în cultura țării. Avem în România nume însemnate în toate domeniile culturii, adică al artelor și științelor, știința fiind parte a culturii deși uneori știința și cultura sunt menționate separat. Mai multe nume de personalități ar putea candida pentru a defini o anumită zi drept Zi a Culturii Naționale, dar Eminescu nu doar a contribuit enorm la formarea limbii române moderne, ci în opera sa dovedește că nu era nici de cunoștințele științifice de bază din vremea sa”, a spus Acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române.

În continuare s-a dat citire mesajului adresat de Ministrul Culturii.

„Eminescu era și este, rămâne cultură română. Dacă nu ne naștem cu Eminescu lângă, nu trăim și ne dezvoltăm prin Eminescu, nu ne străduim să îl cuprindem pe Eminescu nu putem înțelege durerea absenței culturii, nu ne putem înțelege patrimoniul și limba română, nu ne putem apropia marile nume ale modernității ulterioare și nu ne putem așeza scara valorilor contemporane”, a spus Radu Boroianu, Secretar de Stat, Ministerul Culturii.

Academicianul Eugen Simion, Președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă și președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române a vorbit despre acuzele aduse lui Mihai Eminescu în perioada contemporană.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt intitulat EMINESCU ȘI BISERICA, prin care a elogiat personalitatea poetului național Mihai Eminescu, evidențiind legătura pe care poetul a avut-o cu Biserica: „Născut și crescut în spiritul creștin ortodox al unei familii evlavioase, care avea legături strânse cu Biserica și monahismul românesc, Mihai Eminescu a rămas, pentru toată viața, profund pătruns și inspirat de universul spiritual al locurilor natale botoșănene, presărate cu dealuri domoale și mult cer, cu mănăstiri și schituri de viață sfântă și cu tradiții populare de o mare frumusețe artistică. Atașamentul, respectul și admirația lui Eminescu pentru Biserica neamului, pe care a văzut-o mereu prezentă în dezvoltarea culturii și identității naționale a poporului român, le-a dobândit din familia sa, de la surorile mamei sale care erau călugărițe, una dintre ele chiar stareță la schitul Agafton, unde copilul, apoi tânărul Mihai Eminescu mergea adesea. Așa s-a familiarizat el de foarte timpuriu cu slujbele și cântările bisericești, reflectându-le mai târziu în unele din creațiile sale, în care folosește metafore inspirate din universul liturgic ortodox, ca, de pildă, în poezia „Rugăciune„. Iubit și prețuit de oamenii Bisericii de la vârsta fragedă a copilăriei și până la sfârșitul vieții, Eminescu a fost la rândul său un iubitor și apărător al Bisericii. Astfel, el a numit Biserica Ortodoxă „maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei și unitatea etnică a poporului (…)„.

Au mai luat cuvântul Acad. Dan Berindei și Acad. Ion Aurel Pop, rectorul Universității clujene.

„Suntem, cum ne definește legea, cel mai înalt for de știință și cultură al țării, dar totodată trebuie să fim și înțeleptul ei sfetnic, nefiind implicați politic, având singura datorie de a veghea și de a atrage atenția atunci când apar probleme care îngrijorează și tulbură societatea și mai ales riscă să pună în primejdie nu numai construcțiile noastre de azi, ci și cele ale viitorului”, a spus Acad. Dan Berindei.

„Eminescu nu are nevoie nici de elogii și nici de laude pentru că el însuși prin sine este elogiul și lauda poporului român”, a spus Acad. Ion Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

La final a fost prezentat volumul cu numărul 150 din colecția „Opere fundamentale”: „Mihai Eminescu – Poezii”, ediția Perpessicius, 2013. Tot acum au fost prezentate și noile timbre dedicate de Romfilatelia Zilei Culturii Naționale. Evenimentul s-a încheiat cu un recital susținut de actorul Dorel Vișan.

Comentarii Facebook


Știri recente