Ziua Bujorului Românesc este marcată anual în 15 mai la propunerea unei comunități dedicate fondate de Cristina Turnagiu Dragna și Andreea Tănăsescu (creatoarea proiectului „La Blouse Roumaine”).
În 2022, bujorul a fost declarat de Parlament Floare Națională a României, iar o asociație a răniților și invalizilor militari l-a adoptat ca simbol al eroismului ostașilor români.
Floare națională
„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Națională a României”, prevedea legea promulgată în 2022.
În scopul marcării zilei, se pot organiza anual diverse evenimente: expoziții horticole sub forma de Festivalul Bujorului, simpozioane științifice și altele.
Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice colițe și timbre consacrate florii.
Simbol al jertfei eroilor militari
Asociația Camarazii, care se preocupă de problematica răniților, invalizilor și urmașilor celor decedați în teatrele de operații militare externe și în acțiuni militare interne, și-a ales ca marcă figurativă înregistrată un bujor stilizat, ca simbol al eroismului ostașilor români.
Pe teritoriul României cresc spontan cinci specii de bujor în rezervații naturale protejate prin lege, precum și trei specii cultivate, cu peste 100 de varietăți și soiuri. Planta înflorește în luna mai, iar perioada de înflorire durează doar aproximativ 10 zile.

Câteva din rezervațiile de bujori se găsesc în Parcul Natural Comana, județul Giurgiu, în Rezervația Naturală Pădurea Troianu din județul Teleorman, și la Zău de Câmpie, județul Mureș.
Numele latin al plantei vine de la doctorul Paeon din mitologia greacă, tămăduitorul zeilor. Se spune că, într-o zi, acesta ar fi atras mânia unuia dintre zei și, pentru a se feri de furia lui, s-a preschimbat într-o floare de bujor.
Foto credit: Facebook / Levi Bagy (deschidere)