Ziua Bibliei sărbătorită în Arhiepiscopia Timișoarei

Miercuri, 13 noiembrie, când este serbată Ziua Mondială a Bibliei, la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara și în Parohia Birda au avut loc mai multe activități catehetice, lecții demonstrative ce au avut ca scop familiarizarea și încurajarea elevilor de a citi Biblia. Evenimente dedicate acestei sărbători au avut loc și marți la Liceul Pedagogic.

Evenimentul de marți de la Liceul Pedagogic, susținut de profesorul de religie Marina Anghel, a fost o lecție demonstrativă prezentată elevilor clasei a X-a. Lecția și-a dorit să pună în valoare cuvintele Scripturii, carte prin care Dumnezeu ni se revelează nouă, oamenilor.

„Am încercat să marcăm acest moment printr-o lecție în laboratorul de informatică, în cadrul căreia am realizat pliante prin care am încercat să sensibilizăm copiii să citească Scriptura. Elevii clasei a X-a și-au selectat versetele din Biblia Ortodoxă on-line, au selectat imagini și au alcătuit pliante și semne de carte. Pliantele vor fi listate și distribuite claselor din școală. Cu acest prilej, copiii vor afla că am sărbătorit Ziua Bibliei. Această lecție se înscrie în proiectul susținut în școală „Coordonatorul TIC (tehnologia informației și comunicării) în Școală”, un pas înainte în învățământul românesc”, a precizat prof. Marina Anghel. La eveniment au luat parte profesori de specialitate din cadrul liceului, precum și invitatul de onoare pr. Sorin Lungoci, consilier în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tinerii din Arhiepiscopia Timișoarei.

De asemenea, și în Parohia Birda, Protopopiatul Deta, s-a desfășurat luni, 11 noiembrie, o activitate catehetică dedicată zilei Bibliei, integrată în proiectul „Hristos împărtășit copiilor” la Școala Gimnazială din comuna Birda, jud. Timiș.

Cu acest prilej a fost organizată în sala de cateheză o expoziție de carte cu conținut biblic: ediții ale Sfintei Scripturi (ebraică, greacă, engleză), dicționare și atlase biblice, comentarii patristice la textul sacru, precum și tălmăciri moderne ale Sfintei Scripturi. Au fost de asemenea prezentate diverse ediții ale traducerii Bibliei în limba română: Dosoftei, Vasile Radu, Gala Galaction și Bartolomeu Valeriu Anania.

A urmat o cateheză susținută de preotul paroh, care a prezentat sintetic o istorie a cărții sfinte, apoi a insistat asupra „Poeziei Vechiului Testament”. În încheiere au fost audiate capitole din Sfânta Scriptură care ilustrează două evenimente legate de tema propusă: „David și Goliat și Regele David”, episoade imprimate pe CD-ul „Mica Biblie” apărut cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentul a fost posibil și datorită sprijinului prof. Bianca Tănase, directorul școlii, prof. Hilde Germer și prof. Doru Popa.

Comentarii Facebook


Știri recente