Ziua Asistenților Medicali: Voluntarii Catedralei Naționale susțin misiunea personalului de la Centrul Sf. Nectarie

Voluntarii Catedralei Naționale au oferit joi flori și mici daruri personalului și pacienților Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Vizita, făcută de Ziua Internațională a Asistenților Medicali, a fost „o oportunitate de conștientizare a importanței implicării noastre în sprijinirea personalului din sistemul medical, dar și a pacienților”, a declarat Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor.

„Am ținut să  fim prezenți, aici, la Centrul de îngrijiri paliative «Sfântul Nectarie», să îi încurajăm pe cei de aici, să vorbim cu ei, să le transmitem că nu sunt singuri și că îi susținem în misiunea pe care o au, deloc ușoară, aceea de a îngriji persoane greu încercate de această boală nemiloasă, cancerul”, a continuat el.

„De fiecare dată întâlnesc durere, deoarece nici o persoană care este bolnavă nu este bucuroasă. Este multă durere, este multă tristețe, iar acești asistenți medicali sunt adevărații îngeri păzitori pentru toți cei internați aici. M-a impresionat cel mai mult astăzi faptul că pacienții de aici își leagă și ultima fărâmă, ultima picătură din viață de Biserică și de mântuire”, a mai spus Dănuț Prună.

Adriana Căruntu, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din București, a declarat că voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale „au ținut să-i bucure pe cei care își dedică activitatea în cadrul acestui centru, să le ofere daruri, să îi încurajeze în activitatea grea pe care o desfășoară”.

Ea a amintit că în cei 16 ani de activitate, centrul a îngrijit 4.500 de pacienți și a oferit consiliere psihologică și spirituală pentru 15.000 de rude ale pacienților, deoarece și aparținătorii primesc sprijinul instituției.

Angajații centrului s-au bucurat foarte mult pentru darurile simbolice primite, deoarece s-au simțit prețuiți, a subliniat Adriana Căruntu.


Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” este singurul spital privat din Capitală care aparține Bisericii Ortodoxe Române și lucrează cu Casa de Asigurări de Sănătate. Furnizează servicii complexe pentru pacienţii adulţi cu afecţiuni oncologice în stadiu terminal, tratând durerea fizică şi suferința psihică produse de boală. Preotul voluntar al centrului este Părintele Cătălin Niculescu.

Coordonatoarea centrului, Adriana Căruntu, a absolvit facultățile de Sociologie – Asistență Socială și Drept la Universitatea din București, apoi un Master de Consiliere în Asistența socială certificat de European Paliative Care Academy (EUPCA). Este autoarea cărții Îngrijirea paliativă. Importanţa consilierii furnizorilor de servicii medicale paliative (Ed. Cuvântul Vieţii, Bucureşti, 2012) și a unui program de formare în domeniu.

Sursa foto: Voluntarii Catedralei Naționale

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente