Ziua Armatei marchează eliberarea Transilvaniei de Nord prin jertfa a 525.000 de militari

Data de 25 octombrie, în care este serbată Ziua Armatei României, marchează eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţia hortisto-fascistă, care s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajaţi nemijlocit în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944.

Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

De Ziua Armatei este arborat Drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, se ridică Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi sunt organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării, potrivit MApN, citat de Agerpres.

Militarii români din teatrele de operaţii sărbătoresc Ziua Armatei României prin organizarea unor ceremonii militare şi a unor activităţi culturale şi sportive, la care vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai statelor partenere.

Armata României participă cu efective la diverse misiuni internaţionale de sprijinire a păcii sau umanitare, şi de combatere a terorismului. Misiunile sunt desfăşurate sub egida NATO, UE şi ONU, sau fac parte din angajamente de tip coaliţie internaţională.

După 1990, 29 de militari români au murit în teatrele de operaţii, iar alţi peste 140 au fost răniţi.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente