Zilele Culturale N. Steinhardt la Baia Mare

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat vineri, 28 iulie 2017, manifestările din cadrul Zilelor Culturale N. Steinhardt, ediţia a XIX-a. Evenimentul a avut loc la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare.

De peste 10 ani, manifestările culturale dedicate marelui eseist şi om de cultură Nicolae Steinhardt, organizate şi desfăşurate la mănăstirile Rohia şi Rohiiţa, se încheie cu o expoziţie de icoane pictate în tabăra care este organizată la aceste două mănăstiri, a precizat Andrei Fărcaş.

Şi anul acesta, dedicat pictorilor de biserici şi iconarilor de pe cuprinsul Patriarhiei Române, a avut loc tabăra de pictură pentru icoane la Mănăstirea Rohiiţa. La aceasta au participat 13 pictori, ce au realizat 17 lucrări, icoane pe lemn, sticlă şi cruci sculptate.

Expoziţia a fost găzduită în sala Sfinţii Martiri Brâncoveni din cadrul Muzeului Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, alături de expoziţia permanentă de carte veche şi de picturi restaurate în Episcopie.

Prezentarea expoziţiei de a fost făcută de muzeograful Dumitriţa Filip. Despre rolul icoane în Biserică a vorbit Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi pictură bisericească.

Vorbind despre diferenţa dintre un artist pictor şi un iconar, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a subliniat că atunci când pictorul face un tablou, acesta este plin de sine şi de talentul lui. Când un iconar pictează o icoană este plin de Dumnezeu. De aceea icoana este nepreţuită şi nu se semnează.

Pictorul, a spus Preasfinția Sa, este fascinat de creaţia lui, iconarul este fascinat de inspiraţia lui. Pictorul se roagă când lucrează şi vorbeşte cu Dumnezeu. Aceasta este diferenţa între icoană şi tabloul religios. Faţa unui tablou religios ne creează admiraţie, ne hrăneşte mintea. În faţa unei icoane suntem plini de contemplaţie, ne hrănim sufletul.

După vernisarea expoziţiei, PS Iustin, preşedintele de onoare al Fundaţiei N. Steinhardt, a participat la lansarea cărţii N. Steinhardt despre Eliade, Cioran, Ionescu şi Noica. Evenimentul a avut loc în sala Sfântul Iosif Mărturisitorul din Catedrala Episcopală din Baia Mare.

Volumul, îngrijit de Florian Roatiş, a apărut în colecţia eseuri şi confesiuni. Cartea cuprinde articole scrise de N. Steinhardt despre cei patru cunoscuţi reprezentanţi ai generaţiei 27.

În sală au fost prezenți: membrii Fundaţiei N. Steinhardt, consilierii eparhialii Pr. Dr. Cristian Ştefan şi Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, pictorii iconari din tabără, stareţi şi monahi, cadre universitare, oameni de cultură din judeţ, public interesat.

În cadrul întâlnirii s-au spus lucruri importante şi interesante, definitorii despre N. Steinhardt, viaţa şi opera sa, din perspectiva universalităţii sale. De asemenea, s-a comentat opera sa din mai multe perspective, începând cu cea filosofică.

Parastas pentru Părintele Nicolae

În data de 27 iulie 2017, după Slujba Vecerniei, în cimitirul Mănăstirii Rohia, unde este înmormântat N. Steinhardt, a fost oficiată Slujba Parastasului.

La slujbă au fost prezenți: membrii Fundaţiei N. Steinardt, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial, monahii Mănăstirii Rohia, pictorii iconari din tabăra de la Mănăstirea Rohiiţa, oameni de cultură din judeţ, pelerini.

Slujba Parastasului a fost oficiată de Părintele Arhim. Dr. Macarie Motogna, preşedintele executiv al Fundaţiei N. Steinhardt şi stareţul Mănăstirii Rohia, împreună cu obştea mănăstirii pe care a iubit-o atât de mult Monahul Nicolae.

În aceeași zi a avut loc o masa rotundă sub genericul De la Jilava la Rohia: N. Steinhardt şi mărturisirea credinţei. Întâlnirea a avut ca temă Anul comemorativ al apărătorilor credinţei în timpul comunismului.

A XIX-a ediţie a Zilelor Culturale N. Steinhardt a cunoscut un mare succes în rândul intelectualilor prezenţi, fiind una din cele mai reuşite ediţii din câte au avut loc.

Comentarii Facebook


Știri recente