Zilele Universității „Al.I. Cuza” din Iași: Luna Conștientizării Violenței Domestice, marcată la Facultatea de Teologie

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al.I. Cuza” din Iași – specializarea Asistență Socială a organizat luni o masă rotundă dedicată Lunii Conștientizării Violenței Domestice.

Evenimentul s-a intitulat „Viața fără frică. Violența Domestică: Prevenție, Intervenție și Recuperare – Perspective Interdisciplinare” și le-a avut invitate pe lect. univ. asoc. dr. Roxana Necula, asistent social principal, șef Centru de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice la DGASPC Iaşi și președinta sucursalei ieșene a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, și pe Mihaela Andrei, managerul proiectului „Casa Vieţii” – Sfânta Elena, un centru de sprijin pentru femei însărcinate și mame în dificultate situat în Valea Lupului, județul Iași.

Sub coordonarea maicii lect. univ. dr. Polixenia Nistor și a asist. asoc. drd. Oana-Andreea Neagu, evenimentul și-a propus să evidențieze gravitatea și amploarea fenomenului violenței domestice în societatea contemporană, dar și mecanismele prin care fenomenul poate fi abordat la nivel individual, familial și societal.

La discuții au participat studenți din anul I și II de la Secția de Teologie Ortodoxă – Asistență Socială, care adresat întrebări și au oferit exemple de cazuri concrete.

Nu există justificare pentru violență

O lume cu valori sănătoase, coordonată de principii creștin ortodoxe, precum iubirea, înțelegerea, iertarea și pacea nu poate concepe prezența violenței sub orice formă, dar mai ales a celei disproporționate, în nucleul vieții sociale, care este familia.

Justificarea violenței prin argumentul provocării sau prin afirmații precum „femeia trebuie să se supună bărbatului”, justificată prin citatul biblic „Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, pentru că bărbatul este cap femeii” (Efeseni, 5, 22-23), folosit în mod incomplet pentru explicarea comportamentului agresiv și a dorinței de exercitare a puterii, trebuie completat, pentru întregirea sensului, cu: „Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea” (Efeseni, 5, 25).

O temă complexă

Obiectivele întâlnirii au fost creșterea gradului de conștientizare asupra violenței domestice și a efectelor acesteia asupra victimelor, familiilor și comunităților, identificarea și discutarea provocărilor majore în prevenirea și combaterea violenței domestice, inclusiv a celor legate de accesul la resurse și sprijin pentru victime, schimbul de bune practici între specialiști și discutarea unor politici publice relevante.

Mihaela Andrei de la „Casa Vieţii” – Sfânta Elena a invitat studenții să facă voluntariat sau stagiul de practică alături de copiii din centrul maternal pe care îl gestionează.

Subiectul violenței în familie este foarte complex și include discuții despre profilul agresorului și cel al victimei, cauzele generatoare de comportament violent și semnele prevestitoare ale acestuia, modul în care violența domestică afectează membrii familiei direct sau indirect, formele complexe de abuz care maschează violența, efectele psiho-sociale pe termen mediu și lung și multe altele, a transmis drd. Oana-Andreea Neagu pentru Doxologia.ro.


Masa rotundă a fost organizată în parteneriat cu Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, cu Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă Asistență Socială, cu Asociația „Aproape de Oameni” și cu Centrul „Casa Vieţii” – Sfânta Elena.

Facultatea de Teologie Ortodoxă va organiza evenimente pe parcursul întregii săptămâni, în cadrul Zilelor Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acestea se desfășoară în perioada 21-31 octombrie, pentru a marca 164 de ani de la înființarea primei universități moderne din România.

Sursa foto: Doxologia.ro


Știri recente