Zilele Tineretului Ortodox în Episcopia Caransebeșului

În perioada 1-3 februarie au fost organizate, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, „Zilele Tineretului Ortodox”.Evenimentul, organizat, pentru prima dată în Episcopia Caransebeșului, a reunit manifestări cu caracter duhovnicesc, cultural și artistic la care au participat peste 200 de copii și tineri de la mai multe centre de tineret de pe cuprinsul eparhiei, după cum ne-a transmis Diac. Pavel Canea.

Manifestările au fost prilejute de sărbătorirea, la praznicul Întâmpinării Domnului (2 februarie) a Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox – zi instituită în anul 1992 de către Adunarea Generală a Syndesmos – Organizația Mondială a Tineretului Ortodox.

Manifestări în plan duhovnicesc, artistic și cultural organizate în centrele de tineret

Zilele Tineretului Ortodox au debutat duminică, 1 februarie, prin participarea în număr mare a membrilor centrelor de tineret la Sf. Liturghie în bisericile parohiale din mai multe orașe. La orele serii, au fost organizate primele evenimente culturale și cu caracter duhovnicesc la Oravița și Moniom – localitate componentă a municipiului Reșița.

Desfășurată sub deviza „Tinerii – creștinii de azi și de mâine”, manifestarea de la Oravița a fost găzduită de biserica parohiei „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” și a reunit membrii celor două centre de tineret din localitate: „Sf. M. Mc. Ecaterina” și „Adormirea Maicii Domnului”. În debutul întâlnirii, tinerii au participat la slujba Vecerniei cu Litie oficiată de preoţii Gelu Moldovan și Marinel Bobescu, după care a urmat un recital de poezii și cântece religioase, susținute de către cei mai mici membri ai celor două centre. Invitata serii a fost doamna dr. Liubița Raichici – poetă de origine sârbă și director executiv al Direcției Judeţene pentru Cultură Caraș-Severin, care a vorbit celor prezenți despre relația tineri-Bisericăîn contextul zilelor noastre.

Membrii Centrului de tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Moniom au putut afla mai multe lucruri despre un stil de viață sănătos și despre beneficiile produselor apicole în cadrul unei prezentări susținute în seara zilei de duminică, 1 februarie, de către domnul Sorin Stoia din Timișoara – unul dintre fondatorii Societății Române de Apiterapie. Întâlnirea a fost precedată de săvârșirea slujbei „Acatistului Întâmpinării Domnului” în biserica parohială din Moniom și a avut darul să ofere celor prezenți răspunsuri referitoare la o alimentație sănătoasă și la importanța întoarcerii la darurile lăsate de Dumnezeu în natură.

Ziua de luni, 2 februarie, a fost un nou prilej pentru copii și tineri de toate vârstele de a se reuni la Sf. Liturghie și de a se împărtăși cu Sfintele Taine. La orele serii, manifestări specifice au avut loc la Bocșa, Caransebeș și Anina.

În biserica parohială „Nașterea Maicii Domnului” Bocșa – Vasiova, la orele serii, s-au reunit aproximativ 70 de tineri de la Centrul de tineret Bocșa-Vasiova și din Parohia Bocșa Montană, alături de invitați de la Centrul de tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom. După săvârșirea unei rugăciuni de mulțumire și cuvântul părintelui Mihai Ciucur – coordonator al Departamentului de Tineret, a urmat vizionarea unui material video cu un interviu al părintelui Iustin Miron – starețul Mănăstirii Oașa. În cea de-a doua parte a întâlnirii, derulată sub motto-ul „Tânărul ortodox,azi”,doamna Liubița Raichici a vorbit celor prezenți despre importanța creșterii tinerilor în duhul Bisericii Ortodoxe. La final, invitata serii, alături de delegatul Centrului eparhial, a răspuns întrebărilor venite din partea tinerilor.

Și la Caransebeș, în după-amiaza aceleiași zile, membrii centrelor de tineret din localitate, alături de colegii lor de la Oțelu Roșu au petrecut momente duhovnicești de rugăciune și comuniune. Cei peste 30 de tineri participanți, îndrumați de coordonatorii lor, părintele profesor Vidu Marius Vasiloni și părintele diacon Liviu Bojin, au urmărit un material video și un referat intitulat „Tineretul, forța vie a Bisericii si element dinamic al vieții liturgice”, după care au purtat un dialog viu și ziditor cu părinții coordonatori.

În aceeași zi, la Anina, membrii Centrului de tineret „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” s-au reunit în cadrul unui frumos eveniment cu tema „Prietenia – cel mai frumos dar”. După ce au participat la un moment de rugăciune oficiat de părintele paroh Horia Mailat, tinerii au participat la o prezentare realizată de prof. Alexandra Mailat, coordonatoarea centrului, pe tema prieteniei, care a inclus discuții, completarea unor chestionare tematice, precum și un colaj de poze sugestive în care membrii centrului sunt surprinși în ipostaze în care își oferă prietenia semenilor lor. Manifestările au continuat la Anina și în zilele următoare, marți, 3 februarie, având loc un atelier de bricolaj, iar miercuri, 4 februarie, tinerii efectuând un pelerinaj la Mănăstirea Prislop.

Mănăstirea Nera – loc de rugăciune, comuniune și bucurie pentru tineri și îndrumătorii lor

Manifestările de anul acesta au culminat cu evenimentul de marți, 3 februarie, când peste o sută de copii și tineri, alături de aproximativ 30 de preoți, profesori, voluntari și părinți s-au reunit la Mănăstirea Nera din județul Caraș-Severin. Au fost prezente delegații de pe întreg cuprinsul eparhiei: tinerii de la Moldova Nouă în frunte cu părintele protopop Bogoliub Martinovici, cei de la Bocșa conduși de părintele Doru Melinescu, copii și tineri din Oravița – coordonați de preoţii Gelu Moldovan şi Marinel Bobescu, precum și de la Reșița și Moniom, în frunte cu părintele Mihai Ciucur, inspector pentru activitățile cu tinerii și delegat al Centrului eparhial. După oficierea unei slujbe de mulțumire în bisericuța cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva” a mănăstirii, reprezentantul Centrului eparhial, a vorbit celor prezenți despre scopul întâlnirii și a transmis mesajul de încurajare și de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Lucian. A urmat o agapă oferită de obștea Mănăstirii Nera, iar în continuare tinerii au avut bucuria să îl aibă în mijlocul lor pe părintele Teofan Munteanu, duhovnicul mănăstirii care a răspuns întrebărilor celor prezenți. La final, tinerii au vizitat complexul monahal și, beneficiind de vremea frumoasă de afară, au petrecut în comuniune unii cu alții, plănuind deja următoarele întâlniri comune.

Ultimul obiectiv al zilei a fost vizitarea șantierului Clinicii Nera, primul sanatoriu pentru bolnavii de cancer din România, care se ridică în vecinătatea Mănăstirii Nera. Aici, părintele Mihai Ciucur, le-a explicat celor prezenți importanța acestui obiectiv atât de necesar în zilele noastre și i-a îndemnat să contribuie din puținul lor, punând „o cărămidă și o rugăciune” la edificiul Clinicii Nera.

„Manifestările de pe parcursul acestor zile s-au concretizat pentru copiii și tinerii participanți în tot atâtea motive de a-și întări convingerea că «drumul Bisericii și al Şcolii» sunt singurele căi spre aflarea fericirii celei adevărate în Împărăția lui Dumnezeu. În acest sens, reuniunea de la Nera și cuvintele pline de folos ale părintelui Teofan au încununat eforturile tuturor ostenitorilor în misiunea cu tinerii de la nivelul eparhiei noastre”, a concluzionat părintele inspector Mihai Ciucur.

Comentarii Facebook


Știri recente