„Zilele spirituale ale oraşului Craiova”, la cea de a doua ediţie: Simpozionul internaţional „Arta iconografică în contemporaneitate”

Facultatea de Teologie din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman, a organizat în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2016, la Centrul de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare, Simpozionul Internaţional cu tema Arta iconografică în contemporaneitate, informează site-ul oficial la Mitropoliei Olteniei.

Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinţei internaţionale Stat şi Societate în Europa şi a manifestărilor dedicate Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul Catedralei mitropolitane şi al municipiului Craiova, care s-au desfăşurat sub genericul  Zilele spirituale ale oraşului Craiova.

Prezent la festivitatea de deschidere a simpozionului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a adresat participanţilor un cuvânt de binecuvântare în care a subliniat necesitatea permanentizării unor astfel de întâlniri.

Aceste întruniri pot aduce mult folos nu numai facultăţii noastre, ci şi dezbaterilor cultural-artistice de la nivel naţional şi chiar internaţional, pentru că arta este unul din elementele esenţiale care ne unesc. Aşadar, ne dorim ca acest simpozion să reprezinte numai un început pe care vrem să-l transformăm în tradiţie. Mai ales că la Craiova, în acest Centru de restaurare şi conservare, lucrările iconografice sunt aprofundate, sunt cercetate cu atenţie, sunt restaurate când este nevoie şi puse apoi la dispoziţia studenţilor şi chiar a publicului doritor să cunoască aceste lucrări de mare valoare, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

Întâlnirea a reunit profesori, cercetători şi oameni de artă de la mai multe instituţii universitare şi culturale din ţară şi străinătate. Printre aceștia s-au numărat: acad. Sorin Dumitrescu, care a susţinut prelegerea cu tema Icoana – cratima teologiei harismatice, pictorul restaurator Grigore Popescu-Muscel, părintele Constantin Pătuleanu de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, Nicolae Suciu de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Silvio Cattani de la Institutul de artă contemporană din Trento-Rovereto, Italia, și Gheorghe Marcel Muntean de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente