Zilele credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului

La Caransebeș au continuat acțiunile religioase, culturale și artistice organizate cu prilejul desfășurării celei de-a VIII-a ediții a manifestării „Zilele credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului”, informează „Ziarul Lumina”.

Ampla manifestare a avut loc în perioada 26 aprilie – 3 mai și a fost dedicată aniversărilor locale, reunite sub genericul „Istorie și devenire în Episcopia Caransebeșului”.

După desfășurarea evenimentelor religioase, culturale și artistice din primele trei zile, manifestarea „Zilele credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului” a continuat marți, 29 aprilie, la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, unde a avut loc cea de-a V-a ediție a Festivalului coral de muzică bisericească „Miron Cristea”. La această manifestare religios-culturală au urcat pe soleea Catedralei episcopale 12 formații corale din Eparhia Caransebeșului, care au interpretat piese muzicale specifice perioadei pascale, din repertoriul național și internațional. Festivalul este dedicat în special corurilor parohiale și poartă denumirea vrednicului de pomenire patriarh Miron Cristea, episcop al Caransebeșului în perioada 1910-1919, care de-a lungul vieții sale a sprijinit cu multă dăruire activitățile muzicale.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și a membrilor Permanenței Consiliului eparhial. De asemenea, au luat parte elevi și studenți teologi de la cele două școli teologice din Caransebeș, preoți, profesori, precum și numeroși credincioși și credincioase, iubitori de muzică corală religioasă din localitate și împrejurimi. Toți participanții au primit diplome și premii din partea Episcopiei Caransebeșului, care au fost înmânate de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

Evenimentele au continuat miercuri, 30 aprilie, în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, unde a avut loc sărbătorirea celor 90 de ani de la înființarea corului Catedralei episcopale istorice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș. În debutul întâlnirii, părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a prezentat câteva date despre corul Catedralei istorice, dar și despre cel care a dirijat acest cor 21 de ani, muzicologul, compozitorul și omul de cultură Gheorghe Dobreanu. În continuare au fost prezentate evocări din trecutul îndelungat al formației corale. Astfel, dr. Ovidiu Roșu, directorul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, a prezentat câteva considerente întâmplate în jurul anului 1924, an în care a fost înființat Corul „Gheorghe Dobreanu”. Dr. Adrian Ardeț, directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, a prezentat participarea corului la viața culturală a orașului de-a lungul timpului, dar și date istorice despre Catedrala istorică în care acesta a activat.

Momentul festiv a continuat cu evocări despre activitatea Corului „Gheorghe Dobreanu” și cu un scurt concert de cântări pascale și pricesne. Manifestarea s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a înmânat dirijorului și tuturor coriștilor diplome de cinstire și insigne omagiale, în semn de recunoștință pentru zelul și devotamentul de care aceștia au dat dovadă. De asemenea, au participat oficialități locale, oameni de cultură, preoți din municipiu, elevi seminariști și studenți teologi de la cele două școli teologice din Caransebeș, foști și actuali membri ai corului Catedralei istorice și un însemnat auditoriu. Corul „Gheorghe Dobreanu” asigură răspunsurile liturgice în fiecare duminică și sărbătoare la Catedrala istorică „Sfântul Gheorghe” din Caransebeș.

Zilele credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului au continuat joi, 1 mai, în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, cu interpretarea piesei de teatru cu tematică religioasă ,”Mironosițele”, după un text cules de D. St. Petruțiu și reîntocmit de marele dramaturg Victor Ioan Popa. Protagoniștii acestei piese au fost elevi ai Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș și un grup de tinere de la Liceul Teoretic „Traian Doda” din localitate, coordonați de părintele profesor Pătruț Bănăduc.

În cea de-a patra zi a manifestărilor, vineri, 2 mai, s-a desfășurat cea de-a XXXII-a ediție a Festivalului corurilor de copii și tineret „Timotei Popovici”. Evenimentul cultural a fost organizat de Episcopia Caransebeșului în colaborare cu Primăria Municipiului Caransebeș și Casa de Cultură „George Suru” din localitate.

Manifestarea culturală s-a desfășurat în sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian și a altor personalități ale orașului și județului. În ediția din acest an au urcat pe scenă șapte formații corale de copii și tineri din Eparhia Caransebeșului, dar și din alte eparhii.

Sâmbătă, 3 mai, Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial din Caransebeș a găzduit cea de-a V-a ediție a Festivalului de poezie în grai bănățean „Credință și lumină”. Festivalul este organizat de Episcopia Caransebeșului în colaborare cu Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean și cu Parohia Ohaba Mâtnic din Protopopiatul Caransebeș. În cadrul festivalului a fost lansată revista „Tăt Bănatu-i Fruncea” a Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, care a ajuns la nr. 126. Totodată, au fost interpretate poezii religioase și laice în grai bănățean de către membrii Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, precum și de către elevi și preșcolari îmbrăcați în straie populare din județele Caraș-Severin și Timiș. În aplauzele celor prezenți, bine-cunoscutul prof. Vasile Gondoci a interpretat piese de muzică folk.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroși copii și tineri, însoțiți de părinții lor, de preoți, de profesori de literatură, de membrii Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, de elevi și studenți teologi caransebeșeni, a iubitorilor de folclor, precum și de cea a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care, la final, a înmânat tuturor participanților diplome și premii.

Manifestările amintite au fost prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii Catedrale „Învierea Domnului” din Caransebeș, de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2014 ca An omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, la care se adaugă aniversările locale, grupate sub deviza „Istorie și devenire în Episcopia Caransebeșului”, în 2014 împlinindu-se 20 de ani de la reîntemeierea Episcopiei Caransebeșului prin inițiativa episcopului Emilian Birdaș (1994), 80 de ani de la întronizarea ierarhului Vasile Lăzărescu în slujirea de episcop al Caransebeșului (1934) și 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial (1914).

Comentarii Facebook


Știri recente