„Zilele andreiene” la Sibiu: Conferinţa „Misiunea Bisericii în contemporaneitate. Reflecții asupra Sinodului pan-ortodox din Creta”

IPS Laurenţiu

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au început marți, 22 noiembrie, manifestările din cadrul Zilelor șaguniene 2016, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului. Sub titulatura „Educație și misiune”, facultatea sibiană a deschis o serie de evenimente academice, denumite ca în fiecare an „Zilele andreiene” în cadrul Facultății de Teologie.

03

Prima manifestare din cadrul Zilelor andreiene la Facultatea de Teologie din Sibiu a fost Simpozionul „Misiunea Bisericii în contemporaneitate. Reflecții asupra Sinodului pan-ortodox din Creta”. Simpozionul s-a desfășurat în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu. Invitatul special a fost Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. În prelegerea sa, ierarhul a prezentat lucrările și importanța Sinodului pan-ortodox din Creta, desfășurat anul acesta în perioada 16-27 iunie și a prezentat documentele și materialele semnate de toți reprezentanții Bisericilor Ortodoxe.

Sinodul din Creta a apărat ortodoxia credinței, nu a adus canoane noi și nici nu a instituit dogme noi. Sinodul s-a ocupat de activitatea pastoral-misonară a Bisericii, soluționând nevoiele practice din viața Bisericii. Ortodoxia credinței este exprimată și apărată în toate documentele. Ca o mărturie că Biserica mai are nevoie de mult lucru pentru soluționarea altor documente rămase în studiu, acestea vor fi trecute pe lista unui viitor Sinod pan-ortodox. S-a făcut propunerea ca un eventual sinod să se țină din șapte în șapte ani, sau din zece în zece ani. Delegația Bisericii Ortodoxe Române a adus mai multe amendamente și a fost apreciată unanim de toți participanții pentru contribuția sa și în special pentru intervențiile Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a subliniat Părintele Mitropolit.

Manifestări academice și culturale

În a doua parte a simpozionului, decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, a vorbit celor prezenți despre alte sinoade din istoria Bisericii și despre receptarea hotărârilor acestora de către comunități. De asemenea, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel a vorbit despre receptarea documentelor semnate la Sinodul din Creta în Biserica Ortodoxă Română.

Manifestările academice de la Facultatea de Teologie din Sibiu vor continua în zilele următoare printr-un simpozion al studenților, intitulat „Comunicarea online și offline”, prin Simpozionul „Cultură și tradiție ecleziastică ortodoxă” organizat de doctoranzii teologi și alte evenimente.

02

 

Comentarii Facebook


Știri recente