„Zilele andreiene” la Sibiu: Conferinţa „Misiunea Bisericii în contemporaneitate. Reflecții asupra Sinodului pan-ortodox din Creta”

IPS Laurenţiu

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au început marți, 22 noiembrie, manifestările din cadrul Zilelor șaguniene 2016, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului. Sub titulatura „Educație și misiune”, facultatea sibiană a deschis o serie de evenimente academice, denumite ca în fiecare an „Zilele andreiene” în cadrul Facultății de Teologie.

03

Prima manifestare din cadrul Zilelor andreiene la Facultatea de Teologie din Sibiu a fost Simpozionul „Misiunea Bisericii în contemporaneitate. Reflecții asupra Sinodului pan-ortodox din Creta”. Simpozionul s-a desfășurat în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu. Invitatul special a fost Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. În prelegerea sa, ierarhul a prezentat lucrările și importanța Sinodului pan-ortodox din Creta, desfășurat anul acesta în perioada 16-27 iunie și a prezentat documentele și materialele semnate de toți reprezentanții Bisericilor Ortodoxe.

Sinodul din Creta a apărat ortodoxia credinței, nu a adus canoane noi și nici nu a instituit dogme noi. Sinodul s-a ocupat de activitatea pastoral-misonară a Bisericii, soluționând nevoiele practice din viața Bisericii. Ortodoxia credinței este exprimată și apărată în toate documentele. Ca o mărturie că Biserica mai are nevoie de mult lucru pentru soluționarea altor documente rămase în studiu, acestea vor fi trecute pe lista unui viitor Sinod pan-ortodox. S-a făcut propunerea ca un eventual sinod să se țină din șapte în șapte ani, sau din zece în zece ani. Delegația Bisericii Ortodoxe Române a adus mai multe amendamente și a fost apreciată unanim de toți participanții pentru contribuția sa și în special pentru intervențiile Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a subliniat Părintele Mitropolit.

Manifestări academice și culturale

În a doua parte a simpozionului, decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, a vorbit celor prezenți despre alte sinoade din istoria Bisericii și despre receptarea hotărârilor acestora de către comunități. De asemenea, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel a vorbit despre receptarea documentelor semnate la Sinodul din Creta în Biserica Ortodoxă Română.

Manifestările academice de la Facultatea de Teologie din Sibiu vor continua în zilele următoare printr-un simpozion al studenților, intitulat „Comunicarea online și offline”, prin Simpozionul „Cultură și tradiție ecleziastică ortodoxă” organizat de doctoranzii teologi și alte evenimente.

02

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

PF Anastasie premiat pentru contribuţia la conviețuirea pașnică a comunităților cu tradiţii culturale şi religioase diferite

Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Albaniei, a primit săptămâna trecută premiul internaţional Klaus Hemmerle pentru contribuția la apropierea și conviețuirea pașnică a comunităților cu tradiţii culturale şi religioase diferite.   Ceremonia a avut loc în Catedrala…