Zilele Academice Timișene la ediția a XIV- a

Miercuri, 27 mai, în Aula Academiei Române – filiala Timișoara a avut loc deschiderea Zilelor Academice Timișene, ediția a XIV- a. Evenimentul a debutat cu simpozionul ”Academicienii Bănățeni (I)”, în cadrul căruia a fost evidențiată personalitatea vrednicului de pomenire, Mitropolitul Nicolae Corneanu, cărturarul umanist, membru de onoare al Academiei Române, precum și cea a academicianului, savantului și profesorului Toma Dordea, potrivit mitropolia-banatului.ro.

Cuvântul de început a aparținut Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a evocat personalitatea predecesorului Înaltpreasfinției Sale în înalta demnitate de Mitropolit al Banatului. “Este o bucurie, o onoare și o cinste ca aici, la Filiala Academiei Române din Timișoara, printre oamenii de seamă pe care i-a dat Banatul, a fost evocat vrednicul de pomenire, Mitropolitul Nicolae Corneanu. Este o mândrie a arăta că oamenii Bisericii, printre care se numără și fostul Mitropolit al Banatului se află între personalitățile marcante ale țării noastre. Oamenii își amintesc cu plăcere de Mitropolitul Nicolae și de opera pe care a scris-o și a lăsat-o moștenire. Nu numai ce a tipărit și a scris este important, ci mai cu seamă sunt însemnate cuvintele pe care le-a așezat în inimile și în sufletele credincioșilor pe care i-a păstorit mai bine de jumătate de veac”, a precizat Înaltpreasfinția Sa. La întâlnire au luat parte clerici de la Centrul eparhial, preoți timișoreni, academicieni, profesori, cercetători și oameni de știință și cultură bănățeni. Moderatul evenimentului a fost academicianul Păun Ion Otiman, președintele Academiei Române – filiala Timișoara, care a prezentat succint cele două personalități academice bănățene. În continuare au avut loc luări de cuvânt din partea prof. dr. ing. Ion Boldea, membru corespondent al Academiei Române; prof. dr. ing. Horia Ciocârlie; prof. dr. ing. Sorin Mușuroi și conf. dr. Claudiu Arieșan.

Conferințe și dezbateri științifice

În zilele următoare vor avea loc și alte sesiuni științifice, dezbateri, conferințe și workshopuri la Universitatea Politehnica din Timișoara și la Universitatea de Vest din Timișoara precum: Implicațiile schimbărilor climatice asupra societății, economiei și mediului; Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani, 2016-2035; De la casa cu consum redus de energie la casa inteligentă; Depozitul legal pentru presa online; Direcții ale artei contemporane-creație și interpretare; Istorie, cultură și civilizație în Banat. Zilele Academice Timișene sunt organizate de Academia Română – filiala Timișoara, Mitropolia Banatului, Universitatea Politehnica Timișoara, Asociația Culturală ”Constantin Brâncuși” Timișoara și Asociația ”Orizonturi Universitare” din Timișoara. De asemenea, în perioada 27-29 mai va avea loc expoziția de carte prof. univ. Dr. Ion Iliescu, în foaierul Academiei Române, filiala Timișoara. Programul Zilelor Academice Timișene ediția a XIV-a se desfășoară în perioada mai-iunie 2015 și octombrie 2015.

Comentarii Facebook


Știri recente