Ziarul Lumina 5000: Clerici, cercetători și jurnaliști discută despre comunicare în Biserică și în societate

Colocviul „Ziarul Lumina 5000: trecut, prezent și viitor” pune în discuție trecutul, prezentul și viitorul cotidianului Patriarhiei Române, dar prilejuiește și reflecții despre viitorul comunicării în interiorul Bisericii și între Biserică și societate. Prima zi a lucrărilor a avut loc vineri la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova.

„Am organizat acest colocviu de presă în ideea de a reflecta asupra trecutului – Ziarul Lumina face parte dintr-o istorie a presei bisericești – de a reflecta asupra prezentului și, desigur, de a ne îndrepta câteva gânduri și asupra viitorului – dar nu numai asupra viitorului publicației noastre, ci asupra viitorului cooperării dintre presa scrisă, presa audiovizuală, presa digitală și, bineînțeles, asupra cooperării dintre Biserică, dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării”, a spus în deschiderea evenimentului Părintele Consilier Patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor Lumina.

Ziarul Lumina de la început și-a dorit a fi o cale de comunicare cu societatea”, a mai subliniat directorul Publicațiilor Lumina.

În deschiderea evenimentului, Părintele Nicolae Dascălu a citit mesajul Patriarhului Daniel transmis la apariția celei de a 5000-a ediții a ziarului.

Preafericirea Sa a afirmat că „Ziarul Lumina a cultivat mereu echilibrul între informare corectă şi formarea conştiinţelor în spiritul valorilor creştine autentice şi al respectului demnităţii umane. Totodată, este deschis către actualitatea socială şi abordarea provocărilor modernităţii printr‑un act jurnalistic ce acordă prioritate spiritualităţii şi culturii înaintea comercialului şi senzaţionalului”.

Lucrările Colocviului Ziarul Lumina 5000 au început la Mănăstirea Caraiman vineri, 15 iulie 2022. Foto: Ziarul Lumina

Părintele Profesor Mihai Săsăujan, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a transmis în debutul evenimentului că speră să găsească răspunsul la multe întrebări în legătură cu rolul Bisericii în mass-media, și cu modul în care oamenii Bisericii pot comunica astăzi mesajul creștin.

„E un privilegiu să fim împreună și, mai ales, să avem în centrul atenției noastre astăzi și aniversarea a 5.000 de numere a unui ziar unic în peisajul mediatic românesc, probabil unic în lumea ortodoxă”, a spus Vasile Bănescu, coordonatorul Biroului de presă al Patriarhiei Române.

„E o performanță să ajungi la numărul 5.000, e o performanță ca ziar cotidian să atingi dificilul majorat de 18-19 ani într-un peisaj media care, după cum știți, se surpă în jurul nostru. Deja foarte puține ziare au mai rămas accesibile în varianta aceasta. Nu doar coerența este un atribut al acestui ziar, ci și progresiva lui consistență.”

„Consider că Ziarul Lumina este o mare binecuvântare pentru luminarea noastră, a tuturor. Este o mărturie personală”, a spus Părintele Profesor Nicușor Beldiman, Consilier la Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române.

Părintele consilier patriarhal a subliniat trei moduri în care cotidianul Patriarhiei Române este util: pentru profesorii și studenții facultăților de Teologie Ortodoxă, pentru Sectorul Teologic-Educațional, care publică, în colaborare cu Ziarul Lumina, suplimentul Lumina Educației, și pentru profesorii de Religie, dar și pentru credincioșii din Patriarhia Română.

Lucrările Colocviului Ziarul Lumina 5000 au început la Mănăstirea Caraiman vineri, 15 iulie 2022. Foto: Ziarul Lumina

Colocviul de presă s-a desfășurat vineri în două părți. Jurnaliștii publicației au prezentat referate științifice.

În a doua parte a zilei, prof. univ. dr. Mihai Coman a prezentat referatul „Despre jurnalismul adevărat”, pr. prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, a prezentat referatul „Puterea  cuvântului”, iar pr. prof. univ. dr. Mihai Săsăujan a vorbit despre semnificația și impactul transmiterii Sfintei Liturghii online în pandemie.

Alte teme abordate au fost fenomenul fake news (Asist. univ. dr. Gheorghe Anghel) și dilema mediului optim pentru transmiterea Cuvântului Evangheliei – ecran, microfon sau solee (publicistul Răzvan Bucuroiu).

Sâmbătă urmează un atelier de dezbatere intitulat „Presa creștină din România, vocație misionară și responsabilitate civică”.

Lucrările Colocviului Ziarul Lumina 5000 au început la Mănăstirea Caraiman vineri, 15 iulie 2022. Foto: Ziarul Lumina

Documentele colocviului vor fi publicate într‑un volum din colecția „Media Christiana” a Editurii Trinitas a Patriarhiei Române.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…