Ziarul Lumina, 15 ani: A fost deschisă o expoziție cu cele mai importante evenimente surprinse în paginile cotidianului

În contextul împlinirii a 15 ani de la înființare, Ziarul Lumina a deschis joi, 06 februarie 2020, la Palatul Patriarhiei o expoziție de fotografie cu momente importante din viaţa bisericească prezentate în paginile cotidianului.

La eveniment a fost prezent Patriarhul României care a binecuvântat apariția publicației pe vremea păstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

„La 7 februarie 2005, Patriarhul de fericită pomenire Teoctist Arăpașu, fiu și părinte al Moldovei, împlinea venerabila vârstă de 90 de ani, și de aceea cotidianul Lumina a fost lansat aici, la București, ca un simbol al respectului față de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române”, a evocat Preafericirea Sa.

„În fiecare an, aniversarea Ziarului Lumina ne aduce aminte cu recunoștință de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, căruia i-a fost dedicată prima ediție a cotidianului de la Iași”, a spus Patriarhul Daniel.

Vezi cuvântul integral rostit de Patriarhul României.

Expoziția „File de album cotidian: Ziarul Lumina (2005-2020)” cuprinde 50 de fotografii din paginile ziarului, dar şi ale celorlalte publicaţii ale Patriarhiei Române.

Cadrele expuse reprezintă o selecţie din arhiva de peste 100.000 de fotografii acumulate în cei 15 ani de activitate neîntreruptă, lucrări realizate de fotografii Mihnea Păduraru, Luigi Ivanciu și alți colaboratori ai Ziarului Lumina.

La eveniment au fost prezenți membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, reprezentanţi ai Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, angajați şi colaboratori ai Publicaţiilor Lumina.

Părintele Nicolae Dascălu, Directorul Publicațiilor Lumina, a prezentat cele mai recente apariții din Colecția „Media Christiana”-Seria „Lumina” a Editurii Trinitas.


Ziarul Lumina, primul cotidian creștin-ortodox din România, a apărut pe 7 februarie 2005 la Iași, fiind realizat de o echipă formată din teologi de la Institutul Trinitas și jurnaliști care activaseră în presa laică, în special la cotidianul Lumea Ieșeanului.

După doi ani de activitate la Iaşi, Ziarul Lumina s-a mutat la Bucureşti, iar primul număr național a fost publicat în 27 noiembrie 2007.

Din 30 septembrie 2019, cotidianul Patriarhiei Române este redactat într-o ediție unitară de 16 pagini, tipărită integral color, prin unificarea edițiilor regionale în ediția națională.

Află 14 lucruri despre primul cotidian creștin din România.


Pentru ultimele noutăți din lumea ortodoxă urmărește-ne pe Twitter. @AgentiaBasilica!

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente