Zi de sărbătoare la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi-a sărbătorit astăzi, 13 noiembrie 2014, cel de-al treilea hram, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au fost prezenţi sute de credincioşi care au avut ocazia să se închine la racla ce adăposteşte un fragment din sfintele moaștele ale Sfântului Ioan Gură de Aur, aceasta fiind așezată în pridvorul paraclisului.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură prin care a evocat viaţa şi activitatea Sfântului Ioan Gură de Aur: „Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în Antiohia Siriei în anul 344 din părinţi nobili. După ce a urmat şcoli strălucite, avându-l profesor de retorică pe Libanius, la vârsta de 18 ani Sfântul Ioan Gură de Aur s-a retras pentru a vieţui în linişte şi rugăciune, pentru a citi Scripturile şi a le cunoaşte cât mai bine. A slujit ca preot la Antiohia Siriei timp de 12 ani şi a devenit un ilustru, admirat şi iubit predicator. Sfântul Ioan Gură de Aur a desfăşurat o bogată activitate predicatorială, dar şi misionară. El s-a îngrijit de trimiterea misionarilor pentru convertirea la creştinism a goţilor din părţile Dunării, deci şi a goţilor care se aflau pe teritoriul ţării noastre”.

„Sfântul Ioan Gură de Aur a fost cunoscut, a devenit repede popular în întreg Imperiul Roman în înţelesul că era un om bine pregătit, un orator desăvârşit, dar şi un om cu viaţă duhovnicească aleasă, un om al dreptăţii, al adevărului, al curajului şi al dorinţei de a îndrepta viaţa creştinilor şi de a mărturisi pe Hristos şi de a răspândi credinţa creştină printre păgâni. Sfântul Ioan Gură de Aur pentru că devenise foarte cunoscut a fost chemat la Constantinopol de însuşi împăratul Arcadie pentru a deveni Episcop sau Arhiepiscop al Constantinopolului. Numele de Patriarh al Constantinopolului începe să fie folosit numai în secolul al VI-lea”, a mai spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a vorbit despre opera Sfântului Ioan Gură de Aur, amintind că ierarhul a fost un mare dascăl al Sfintei Scripturi.

„El este considerat între mari dascăli ai lumii şi ierarhi şi este de mare folos să cunoaştem viaţa lui, dar şi scrierile lui. A fost un mare cunoscător al Sfintei Scripturi, aproape că o ştia pe de rost. În cele 18 volume mari din colecţia Migne de părinţi greci şi latini se întâlnesc 18.000 de citate din Sfânta Scriptură. Aceasta arată că el cunoştea Sfânta Scriptură, dar nu numai că o cunoştea, dar o aplica la nevoile pastorale, misionare, sociale ale timpului său. De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur rămâne pururi actual prin zelul său misionar, prin frumuseţea cuvintelor sale fiind cel mai mare predicator al Ortodoxiei”.

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost un dascăl al pocăinţei, dar şi un mare păstor de suflete.

„El a fost mare apărător al dreptei credinţe, un mare dascăl al pocăinţei şi al îndreptării vieţii creştine şi un mare avocat al demnităţii umane, apărător al săracilor, văduvelor şi orfanilor care arăta legătura dintre Sfânta Liturghie şi filantropie, dintre iubirea lui Hristos pentru lume şi iubirea pe care Biserica trebuie să o arate faţă de oamenii aflaţi în situaţii dificile. Sfântul Ioan Gură de Aur este model al păstorilor de suflete atât pentru duhovnicii din mănăstiri cât şi pentru preoţii din parohii. De aceea, la propunerea noastră, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul următor 2015 Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii în Patriarhia Română, dar şi anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al păstorilor de suflete din eparhii. Deci, în anul viitor vom avea un prilej deosebit de a citi scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur, de a ne ruga lui mai mult şi de a simţi cum ne luminează”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat rangul de Arhidiacon şi dreptul de a purta cruce pectorală părintelui Ion Dragomir, slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. De asemenea, Preafericirea Sa a mai oferit Ordinul Sfinţii Martiri Brâncoveni pentru clerici Preacuviosului Arhimandrit Paisie Teodorescu – Vicar patriarhal şi Preacuviosului Arhimandrit Ciprian Grădinaru. Pentru locaşul de cult Preafericitul Părinte Daniel a oferit mai multe volume apărute la Editurile Patriarhiei Române, iar pentru credincioși iconițe cu chipul Sfântului Ioan Gură de Aur.

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului mai poartă hramurile „Învierea Domnului” și „Icoana Maicii Domnului – Prodromița”.

Comentarii Facebook


Știri recente