Zi de sărbătoare la Mănăstirea Rătești

Biserica Ortodoxă l-a prăznuit luni, 12 mai 2014, pe Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului. Cu acest prilej, paraclisul din incinta Centrului social-filantropic „Sfânta Elisabeta” de la Mănăstirea Rătești și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de slujitori – preoți și diaconi.

Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre viața Sfântului Epifanie și contribuția lui teologică: A fost un ierarh foarte devotat Bisericii și de o intransigență, în ceea ce privește respectarea dreptei credințe, exemplară. Tocmai de aceea, a fost numit „sabia necruțătoare a credinței în cuvânt și în scris”. Nu s-a limitat doar la predică, ci a lăsat și o întreagă literatură teologică, o operă de o mare însemnătate. Una dintre scrieri se numește, în limba greacă, „Panarion”, și s-ar traduce: Cutia cu leacuri, pentru cei care sunt îmbolnăviți de virusul învățăturilor greșite, al ereziilor. O altă lucrare este intitulată „Ancoratus”, în care Sfântul Epifanie pune foarte mult accent pe ancorarea credinciosului în dreapta credință. Folosește simbolul ancorei, pentru a arăta cât de important este ca un creștin să se ancoreze în credința cea adevărată, care trebuie mărturisită întotdeauna cu fermitate.

Ierarhul a hirotonit în preot pe diaconul Ionuț-Radu Vintilă, consilier eparhial, pe seama Catedralei voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău.

La slujbă au participat, alături de obștea monahală, bătrâne găzduite la Centrul social-filantropic „Sfânta Elisabeta”, precum și alți credincioși.

După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a hirotesit-o stareță a Mănăstirii Rătești pe monahia Ghelasia Tănase. Potrivit tradiției, s-a oficiat și slujba parastasului pentru ctitorii sfântului lăcaș trecuți la cele veșnice.

Lăcașul de cult închinat Sfântului Epifanie al Ciprului a fost ridicat în perioada 1997-2005, fiind sfințit la data de 12 mai 2005.

Comentarii Facebook


Știri recente