Zi de sărbătoare în Parohia Livezile, Protopopiatul Aiud

În duminica a V-a din Postul Mare, numită și a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în Parohia „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” – Livezile din Protopopiatul Aiud, județul Alba, a precizat Părintele Bogdan Avram, secretar eparhial.

În această zi, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de binecuvântare a noului locaş de cult şi a iconostasului, după care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.

În continuare Sfintei Liturghii, Ierarhul Alba Iuliei l-a hirotesit iconom stavrofor pe Părintele Ioan Bogdan, parohul bisericii din Livezile și protopopul Aiudului. De asemenea, primarul comunei Livezile, Octaviu Daniel Irimie, a primit Ordinul „Credinţă şi Unire” al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, iar ceilalţi binefăcători au primit din partea ierarhului Diplome de aleasă cinstire.

Izvoarele istorice atestă existenţa localității Livezile încă din anul 1219, fapt ce reiese dintr-un document emis de către regele Ungariei, Andrei al II-lea, sub denumirea de Cachon. Aici, se află două biserici, una monument istoric, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ce datează din secolul al XVII-lea, mai precis din anul 1611, iar cea nouă aflată sub ocrotirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, la care s-a pus piatra de temelie în anul 2008, acum aflându-se la stadiul de pictură.

Comentarii Facebook


Știri recente