Zi de rugăciune și de întâlnire cu elevii Seminarului Teologic Botoșani

După vizita efectuată în luna ianuarie la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent, luni, 4 februarie 2013, în mijlocul elevilor și profesorilor de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, unde a oficiat Sfânta Liturghie și a discutat cu elevii și cu membrii corpului profesoral, informează „Ziarul Lumina”.

La începutul acestei săptămâni, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani a avut loc o întâlnire de suflet între IPS Mitropolit Teofan și elevii, profesorii și ostenitorii unității de învățământ botoșănene. Întâlnirea a debutat la primele ore ale dimineții, înainte de începerea cursurilor, cu oficierea Sfintei Liturghii arhierești în paraclisul seminarului, la care au participat atât elevii seminariști, cât și copiii de la grădinița ce aparține seminarului. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Lucian Leonte, protopop al Protoieriei Botoșani, pr. prof. Grigore Diaconu, directorul seminarului botoșănean, și ceilalți părinți profesori.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a adresat un cuvânt elevilor seminariști, în care a subliniat ce reprezintă viața într-un așezământ teologic: „Un seminar teologic nu este decât un loc și un timp în care elevul seminarist învață să treacă de la omul cel vechi la omul cel nou, încearcă să treacă de la statutul de frământătură la statutul de aluat, învață să treacă de la starea de robie la starea de libertate în Domnul, după cuvintele Sfântului Apostol Pavel. Desigur că ceea ce ne spune Marele Apostol este adânc și cuprinzător, plin de lumină și de sensuri, însă dacă cercetați cu atenție cuvintele lui, vă veți da seama că ați venit la seminarul teologic pentru a dobândi libertatea de fii în casa Tatălui Ceresc. Chiar dacă uneori inima voastră este pornită și spre alte zări decât cele pe care le-am amintit, totuși bucuria spre care tindeți atât de mult nu o veți găsi în afară de Domnul, căci «doar pe acela care se bucură în Domnul, nici un necaz nu-l poate scoate din bucuria lui», după cum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur. Vă îndemn, prin dimensiunea intelectuală a dobândirii de cunoștințe și prin latura duhovnicească a vieții de seminar, să găsiți bucuria întâlnirii cu Hristos și să deveniți inima lumii”.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. director Grigore Diaconu a adresat un cuvânt de bun venit Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, evidențiind frumusețea și solemnitatea momentului: „Luna ianuarie ce tocmai s-a încheiat a fost plină de încărcătură duhovnicească pentru toți românii și în mod special pentru noi, botoșănenii. Mă gândesc în primul rând la ziua de 15 ianuarie, zi închinată marelui Eminescu, pe care întâiul patriarh al României, Miron Cristea, l-a numit «luceafărul poeziei românești» în teza sa de doctorat de la Budapesta; apoi la marele moment din data de 24 ianuarie, deziderat realizat și cu o contribuție însemnată a unor personalități bisericești botoșănene, cum ar fi mitropoliții Sofronie și Calinic Miclescu, preotul Vârnav; apoi ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, a căror învățături au dat roade și în viața unor fii botoșăneni ca Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, Preafericitul Patriarh Teoctist sau marii duhovnici Paisie Olaru și Ilie Cleopa. Toate aceste evenimente deosebite ale lunii trecute pentru viața seminarului nostru au culminat astăzi cu această frumoasă slujbă arhierească, când ne-am putut ruga și primi binecuvântare de la Întâistătătorul Bisericii din Moldova”.

După slujba Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vizitat clasele de la Seminarul „Sfântul Gheorghe”, discutând cu seminariștii și cu profesorii lor. IPS Teofan a dăruit o iconiță și un calendar fiecărui elev și profesor de la seminar.

„Ziua de astăzi îmi va rămâne cu siguranță întipărită în minte și în inimă”

Elevii seminariști botoșăneni s-au declarat încântați de vizita arhierească, văzută ca un moment unic și de neuitat. „Este ceva deosebit ca Înalt Preasfințitul Teofan să fie alături de noi și aproape de tinerii noștri botoșăneni. Chiar dacă l-am mai întâlnit pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei la tabăra de la Nemțișor și de Crăciun, când l-am colindat, astăzi a fost un moment mai special, pentru că am putut vorbi deschis cu Înalt Preasfinția Sa”, ne-a spus Irina Alexandra Bulgaru, elevă în clasa a X-a. „Vizita Înalt Preasfințitului Teofan mi-a lăsat o impresie foarte plăcută, gândindu-mă și la faptul că nu toți elevii care au trecut prin acest liceu au avut posibilitatea de a vorbi și de a primi un dar de la Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ziua de azi îmi va rămâne cu siguranță întipărită în minte și în inimă”, a spus și Vlăduț Marian Gheorghiță, tot din clasa a X-a.

În același timp, elevii seminariști au apreciat sfaturile pe care le-au primit de la IPS Mitropolit Teofan. „Pentru noi este foarte important să participăm la o Liturghie arhierească, care cu siguranță ne ajută să trecem peste greutățile întâlnite la școală. Mi-a plăcut în mod deosebit faptul că IPS Teofan și-a depănat amintirile din perioada seminarului în fața noastră, lucru care ne-a apropiat sufletește și ne-a inspirat”, a declarat Alexandru Plian din clasa a XI-a. „Întâlnirea cu Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a făcut ca ziua de astăzi să fie una de sărbătoare, care a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii arhierești. Sfaturile pe care Înalt Preasfințitul ni le-a dat în clasă nu le voi uita niciodată”, a menționat și Bicșavi Ștefania Carmina din clasa a XI-a a seminarului botoșănean.

Vizita Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit s-a încheiat cu prânzul luat împreună cu elevii și profesorii la cantina seminarului.

Comentarii Facebook


Știri recente