Zi de înălțare sufletească în Protopopiatul Onești

Preoții Protopopiatului Onești au slujit, ieri, 4 februarie 2013, Sfânta Liturghie alături de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul. Momentul de rugăciune, care i-a adunat în jurul sfântului potir pe slujitorii sfintelor altare, a avut loc în cadrul Sinaxei preoților Protoieriei Onești. Spre finalul slujbei a fost susținut un referat dedicat Anului comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie în demisolul Catedralei „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești. Slujba religioasă a fost oficiată cu prilejul Sinaxei preoților Protopopiatului Onești, organizată pentru al 14-lea an consecutiv. „Am trăit cu toții o zi importantă pentru viața Protopopiatului Onești, întrucât s-a desfășurat o activitate pastoral-misionară deosebită. Din anul 2000, preoții protopopiatului nostru așteaptă la fiecare început de an ziua în care să ne întâlnim cu toții într-o preafrumoasă Liturghie. Slujitorii sfintelor altare vin la această slujbă pentru a se împărtăși din același sfânt potir și pentru a se bucura de prezența Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul. Sinaxa preoților Protopopiatului Onești se înscrie într-o suită de sărbători, după ce pe 30 ianuarie i-am cinstit pe Sfinții Trei Ierarhi, iar pe 2 februarie am cinstit Întâmpinarea Domnului. Astăzi (n.r. ieri), toți preoții protoieriei noastre au coborât din satele și parohiile lor pentru a veni la Onești să slujească alături de PS Ioachim Băcăuanul la Catedrala „Pogorârea Duhului Sfânt”. Așa cum Dreptul Simeon a înălțat pe brațele sale pe Mântuitorul Hristos și precum Hristos a dăruit demnitate casei lui Zaheu vameșul, la fel și pe noi astăzi Sfânta Liturghie, atât de binecuvântată, de plăcută și de frumoasă, ne-a înălțat sufletește. De asemenea, prezența Preasfințitului Ioachim Băcăuanul ne-a apropiat mai mult de slujirea Mântuitorului Hristos”, a relatat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Onești. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Ierotheos”, a preoților Protopopiatului Onești, dirijată de pr. Adrian Țopa.

Îndemnuri pentru slujirea preoțească

În momentul împărtășirii cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, pr. Ciprian Geneș de la parohia Brătești a susținut lucrarea „Activitatea pastoral-misionară, reflectată în opera părintelui Dumitru Stăniloae”, în contextul Anului comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae. Tema expusă a oglindit opera marelui teolog român din punct de vedere pastoral-misionar. „Părintele Dumitru Stăniloae a fost cel care a lucrat foarte mult la capitolul misionar-pastoral. În ceea ce privește activitatea misionar-culturală, pr. Dumitru Stăniloae este pe primul loc. În același timp, pr. Ciprian Geneș a punctat și a evidențiat activitatea unui preot desfășurată din punct de vedere gospodăresc și administrativ, cu sfaturi foarte pertinente din perspectiva părintelui Dumitru Stăniloae care a evidențiat în operele sale activitatea social-filantropică, fiind totodată un om milostiv, un iubitor al săracilor, făcând mult bine celor nevoiași. Spre finalul prelegerii, pr. Ciprian Geneș a menționat faptul că părintele Dumitru Stăniloae a fost un om fericit pentru că i se potrivesc multe din Fericirile rostite de Mântuitorul Hristos de Muntele Fericirilor”, a rezumat pr. protopop Constantin Alupei. La final, PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt preoților Protopopiatului Onești în care a subliniat că Sinaxa preoților din Protopopiatul Onești reprezintă începutul manifestărilor cultural-religioase din Eparhia Romanului și Bacăului dedicate Anului Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și Anului comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae. „Acest moment de sărbătoare ne oferă prilejul să avem conștiința că facem parte dintr-o biserică lucrătoare. Este un semn îmbucurător faptul că preoții au venit la Sfânta Liturghie cu o parte din credincioșii pe care-i păstoresc. Acest lucru înseamnă că anul acesta veți fi receptivi la tot ceea ce se face pentru preaslăvirea numelui lui Dumnezeu, întru libertate și întru puterea Duhului Sfânt. Vă mulțumim pentru că, iată, vă adunați în această catedrală pentru a 14-a oară. Această întâlnire arată unitatea de credință și unitatea liturgică în Biserica noastră din care reies dragostea și atașamentul față de poruncile Mântuitorului Hristos. Nădăjduim că vom avea parte de multe împliniri în acest an pentru a arăta că putem deveni martorii Mântuitorului Hristos în această lume”, a subliniat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul. Peste 500 de credincioși s-au rugat împreună în Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești. Părintele Adrian Țopa a primit din partea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul rangul de iconom stavrofor, pentru bogata activitate pe care o desfășoară în cadrul parohiei și pentru osteneala pe care o depune alături de preoții Coralei „Ierotheos”.

Comentarii Facebook


Știri recente