Voluntarii Catedralei Naționale au oferit asistență medicală gratuită pentru 70 de persoane din Mizil

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat sâmbătă o nouă acțiune din campania „Sănătate pentru sate”. Mai mulți medici au consultat gratuit 70 de persoane. Pacienții au beneficiat și de investigații precum electrocardiograme (EKG), respectiv ecografii abdominale și cardiace.

Acțiunea s-a desfășurat la Spitalul Orășenesc „Sfânta Filofteia” din Mizil, în județul Prahova. Beneficiarii au fost informați despre ea prin bisericile parohiale de care aparțin.

„Deși această campanie a fost denumită Sănătate pentru sate, este de un real folos chiar și în orașe, pentru că și aceste orașe se confruntă cu lipsa medicilor specialiști”, a declarat Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale.

„Am înregistrat un număr mare de pacienți ce au fost descoperiți cu probleme de sănătate”, a precizat el. „Pentru ca fiecare persoană să beneficieze de investigații, medicii voluntari au consultat timp de 12 ore.”

„Neavând medic cardiolog, cam toți pacienții de aici sunt nevoiți să meargă tocmai la Ploiești pentru a-și efectua investigațiile periodice, pentru mulți fiind destul de dificil să efectueze drumul acesta o dată la trei sau șase luni”, a declarat dr. Carmen Zaharescu, unul din medicii voluntari ai acțiunii.

„Astăzi am împlinit mesajul Evangheliei. A te înălța este, de fapt, să te cobori la cei bolnavi, să-i cercetezi, să-i ierți, să-i îmbrățișezi și să fii alături de ei în suferință”, a spus Părintele Paroh Petru Ticu de la Parohia „Sf. Ioan” din Mizil.

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății și are ca obiectiv organizarea unor acțiuni medicale cu caracter umanitar, având drept beneficiari persoanele defavorizate din mediul rural.

Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au fost organizate 70 acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi și Giurgiu. De această campanie au beneficiat  în total aproximativ 9.000 de persoane.

Foto credit: Voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente