Membrii actuali și voluntarii onorifici ai Asociației Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) din București au participat, săptămâna trecută, la o tabără de formare. Tinerii s-au întâlnit la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova, unde au luat parte la prelegeri și sesiuni interactive despre sensul voluntariatului, managementul proiectelor, comunicare și leadership.
„Gratuitatea actului de voluntariat oferă perspectiva bucuriei comuniunii, a întâlnirii cu celălalt”, a explicat, pentru Trinitas TV, conf. Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, principalul invitat al tinerilor.
„Pe lângă bucuria comuniunii cu celălalt, voluntariatul oferă șansa de a descoperi motivația profundă a lucrului pe care îl facem, pasiunea de a pune suflet în ceea ce facem, fără să urmărim neapărat ceva interesat.”
„Mi-a plăcut dintotdeauna să cred că ASTO este o familie și membrii întotdeauna s-au simțit ca acasă”, a confirmat pentru Trinitas TV Adrian Bratu, Președintele ASTO.
„Cred că această comuniune este foarte importantă, pentru că, practic, Biserica este cea care ne adună și asociația noastră încearcă să întărească această comuniune a Bisericii. La fel și voluntariatul, care ar trebui să fie o caracteristică generală a studenților.”
Într-o sesiune distinctă, la cererea tinerilor, conf. Adrian Lemeni a susținut și o prelegere despre asumarea vieții lăuntrice în cultura actuală, care pune accentul mai mult pe lucruri exterioare și care este intens promovată prin noile media.
„Am subliniat, pe linia tradiției scripturistice și patristice, importanța vieții lăuntrice și felul cum putem, în condițiile de astăzi, să recuperăm ceea ce ține de o viață lăuntrică”, a relatat conferențiarul universitar.
Formare pentru lucrul cu alți tineri
Sesiunile de formare au fost susținute cu sprijinul Uniunii Studenților din România.
„În viață, în general, este foarte bine să fim propriii noștri lideri, să luăm inițiativa, să reușim să-i motivăm și pe ceilalți din jurul nostru, să avem o viziune comună, pentru a munci cu toții în slujba binelui comun”, a explicat Alin Grigore, fost președinte al uniunii.
„Voluntariatul poate schimba vieți. Este și cazul meu: cred că o bună parte din formarea profesională de care am avut parte se datorează voluntariatului.”
Ioana Preoteasa, director național pentru traininguri la Uniunea Studenților din România, i-a învățat pe voluntarii ASTO să gestioneze proiecte în mediul studențesc.
„Dezvoltăm abilități de management de proiect, cum să organizăm o echipă, cum să gestionăm conflicte, cum să gestionăm resursele pe care le avem în proiecte și, cel mai important, cum să facem să avem un proiect eficient și de succes”, a explicat ea în timpul sesiunii de formare.
Voluntarii care sunt membri actuali ai ASTO și voluntarii onorifici (foști membri) „au foarte multă motivație și aceasta îi ajută să pună întrebări și să fie atenți”, a constatat Ioana Preoteasa.
Tabăra de formare de la Caraiman a inclus și activități sportiv-recreative menite să consolideze echipa și să le prezinte participanților împrejurimile mănăstirii.
Mesajul pe care studenții teologi din Capitală vor să îl transmită prin voluntariatul în Biserică și în societate este că tinerii de astăzi sunt modele pentru generația de mâine.
ASTO îi invită pe studenții teologi să se implice în activitățile organizației, pentru a vedea personal dacă le place atmosfera și dacă vor să devină membri ai organizației.
Foto credit: Facebook / Asociația Studenților Teologi Ortodocși
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews