Numeroşi credincioşi din ţară şi străinătate au adus cinstire Brâului Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia care a fost aşezat, de joi până duminică, la Parohia „Sfânta Parascheva – Voluntari”.
Delegaţia greacă a adus și un fragment din moaștele Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, aflat în patrimoniul mănăstirii.
În timpul acestui pelerinaj, peste 45.000 de credincioși au adus cinstire Brâului Maicii Domnului şi moaştelor Sf. Stelian, potrivit Ziarului Lumina.
În ultima zi, Duminica a 3-a după Rusalii, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
La predică, ierarhul a subliniat că fiecare moment al vieții trebuie oferit lui Dumnezeu, pentru că „Împărăția Lui rămâne cea mai înaltă treaptă pe care un om poate urca”.
„Toate celelalte, care ne-ar putea ademeni, legate de bunurile sau slava acestei lumi, nu pot fi comparate cu Împărăția lui Dumnezeu. Mântuitorul mereu ne îndeamnă să nu ne îngrijorăm prea mult doar pentru lucrurile acestei lumi. Mesajul principal al acestei Evanghelii este căutarea Împărăției lui Dumnezeu mai mult decât orice altceva. Și acest lucru se poate face în primul rând iubind Sfânta Liturghie și rugăciunea”.
„De asemenea, trebuie să privim la cel de lângă noi care are mai puține sau nu are nimic. Marea provocare rămâne însă iubirea tuturor, și a celor care nu ne iubesc, lucru greu de împlinit, dar care ne face fii ai lui Dumnezeu”, a explicat Părintele Episcop.
PS Timotei a adus mulţumiri, din partea Patriarhului Daniel, delegaţiei greceşti care a adus cele două racle, organizatorilor evenimentului, precum şi credincioşilor.
Brâul Maicii Domnului
Potrivit Tradiției Bisericii Ortodoxe, cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost țesut din fire de cămilă, de însăși Fecioara Maria. După înălțarea Ei cu trupul la ceruri, aceasta i l-a dăruit Sfântului Apostol Toma, celui care nu a fost prezent la înmormântare, ca semn al înălțării ei cu trupul la cer.
Conform Sinaxarului zilei de 31 august, cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul anilor de domnie ai împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare. Cu gândul de a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia, împăratul l-a aşezat într-un sipet pe care l-a numit „racla sfântă”. De atunci, racla n-a mai fost deschisă decât pe vremea împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912), cu scopul de a o vindeca pe împărăteasa Zoe, care era chinuită de un duh necurat.
În semn de recunoştinţă, împărăteasa Zoe a brodat Brâul cu fir de aur. În a doua jumătate a sec. al XII-lea, Brâul a fost împărțit în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici. În anul 1522, în timpul unei mari epidemii de ciumă, Mănăstirea Kato Xenia a primit două părți ale brâului.
Mai multe imagini, aici.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica