„Voi sluji Biserica și Patria până la ultima răsuflare”. 81 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu

„A fost bătut în plină stradă cu pumnii şi ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieşit prin ceafă”. Acestea se întâmplau cu Protopopul Aurel Munteanu în data de 10 septembrie 1940 în Piața Mare din Huedin, conform unui raport al Ministerului Afacerilor Străine.

Aurel Munteanu a fost un cleric de formare și tradiție șaguniană, care și-a asumat mai multe slujiri și responsabilități în sânul comunităților pe care le-a păstorit, explică cercetătorul Mircea-Gheorghe Abrudan, autorul unei noi monografii despre clericul martir.

„Avântul și dinamismul său l-au propulsat în fruntea vieții sociale și i-au adus o serie de demnități politice și naționale importante, care i-au permis să se afirme drept liderul prin excelență al românilor din zona Huedinului și a Munților Vlădeasa”, spune Mircea Abrudan.

Era considerat de trupele horthyste care au ocupat Ardealul indezirabil și „a fost eliminat fizic, pentru a induce frică, spaimă, disperare în sânul comunității românești și a-i timora, a-i îngenunchea, a-i determina să pășească pe calea refugiului, părăsindu-și vetrele strămoșești”.

Conform autorului, Părintele Aurel Munteanu a întrupat prin toată activitatea sa „idealul sacerdotului șagunian” și „a avut vocație de ctitor, de cultivator al memoriei istorice a românilor din zonă și de fortificator al sentimentului religios și național”.


Funcțiile deținute de Pr. Aurel Munteanu

  • membru al primului Parlament al României Mari
  • deputat de Huedin
  • consilier județean la Cluj
  • profesor de religie la școlile din Huedin
  • membru în Adunarea eparhială a Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului
  • membru și președinte al Ligii Antirevizioniste din Huedin

Pr. Aurel Munteanu s-a născut la data de 2 mai 1882, la Merghindeal, Sibiu.

A studiat teologia la Sibiu și Blaj. În 1907, a fost hirotonit preot pe seama parohiei Valea Drăganului. A intensificat atât misiunea eclezială, cât şi activitatea culturală în zonă, fapt pentru care devine foarte apreciat de comunitate.

În anul 1911 a fost ales secretar şi bibliotecar al Protopopiatului Clujului. În 1918 a fost delegat la Alba-Iulia şi a votat unirea Transilvaniei cu România. Doi ani mai târziu va înfiinţa Despărţimântul Huedin al ASTREI.

În anul 1923 a fost numit protopop de Huedin.

„Voi fi model al virtuților creștinești, iubitor de popor și de dreptate și voi sluji Biserica și Patria iubită cu devotament și abnegație, până la ultima răsuflare”, afirma Pr. Aurel Munteanu la numirea sa în funcţie.

El a ctitorit Biserica Sf. Nicolae din Huedin, cunoscută drept „Catedrala Moților”, unde este înmormântat și unde au loc în data de 10 septembrie 2021 o serie de manifestări comemorative.

Foto credit: Basilica.ro / Aurelian Iftimiu

Comentarii Facebook


Știri recente