Vizitele Patriarhului României în străinătate

În acest an, românii ortodocși din Franța au avut ocazia să se întâlnească cu Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, care s-a aflat în perioada 9 -13 aprilie în vizită la Strasbourg, informează TRINITAS TV.

În cadrul vizitei, Întâistătătorul Bisericii noastre, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și un sobor de preoți și diaconi, a sfințit două troițe ridicate în cimitirul militar românesc din localitatea Haugenau. Totodată, în prezența autorităților locale, dar și a reprezentanților Ministerului Român al Apărării, a fost oficiat și un parastas pentru cei 472 de soldați români care au murit aici, ca prizonieri în Primul Război Mondial.

Duminică, 10 aprilie, Patriarhul României a sfințit catapeteasma Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” a parohiei ortodoxe române din Strasbourg, dar și capela parohială cu hramul „Sfântul Ioan Valahul”. Preafericirea Sa oficiat apoi Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi și a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Iconostasul – Epifanie a Împărăției Cerurilor”.

După Sfânta Liturghie, Preafericirea Sa a binecuvântat școala, sala de conferințe, dar și biblioteca parohiei. Cu acest prilej, Patriarhul României a oferit mai multe daruri atât pentru lăcașul de cult, cât și pentru școala parohială.

Patriarhul României a sfințit în aceeași zi și biserica „Sfinții Cosma și Damian” din orașul Mulhouse, aflat la aproximativ 100 de kilometri sud de Strasbourg, lăcaș de cult primit de la Biserica Romano-Catolică.

În a treia zi a vizitei la Strasbourg, Patriarhul României a fost invitat la sediul Consiliului Europei de la Strasbourg. Aici a avut întâlniri cu secretarul general al Consiliului Europei, comisarul pentru Drepturile Omului și cu președintele Curții Europene a Drepturilor Omului.

Luni, 11 aprilie, Preafericirea Sa a susținut, în Catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Strasbourg, conferința cu tema „Orient, Occident: provocările actuale ale dialogului interreligios”.

A doua zi, Întâistătătorul Bisericii noastre s-a întâlnit în cursul dimineții cu președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Mevlüt Çavușoglu. După vizită, Preafericirea Sa a participat la sesiunea de lucru a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din Strasbourg cu tema „Dimensiunea interreligioasă a dialogului intercultural” și a rostit o alocuțiune în plen.

Aceasta a fost pentru prima dată când un Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române s-a adresat în plenul sesiunii de lucru a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat, în perioada 9-12 septembrie, o vizită canonică și în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Sâmbătă, 10 septembrie, Preafericirea Sa a avut o întrevedere cu cardinalul Reinhard Marx, la reședința acestuia. Tot atunci, Patriarhul României a avut o întrevedere cu Episcopul Bisericii Evanghelice Luterane, Johannes Friedrich.

În aceeași zi, delegația Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat în vizită la Consulatul General al României de la Munchen, unde a avut loc vernisajul unei expoziții de artă decorativă.

În cursul după-amiezii, Preafericirea Sa s-a întâlnit cu Barbara Stamm, președintele Parlamentului Bavarez. Patriarhul României a mulțumit cu această ocazie autorităților locale pentru sprijinul constant acordat de acestea Mitropoliei Ortodoxe Române din Germania.

Duminică, 11 septembrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și un sobor de ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie și au așezat piatra de temelie pentru noua biserică ortodoxă românească din Aubing, Munchen, cu hramurile ” Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”.

La eveniment au participat numeroase oficialități, președintele Parlamentului Bavarez, Ambasadorul României în Germania și Consulul General al României.

Ziua a treia a vizitei canonice în Germania a continuat cu participarea Preafericirii Sale la ce-a de-a 25-a întâlnire internațională pentru pace organizată de Comunitatea Sant’Egidio, intitulată „Destinați la conviețuire”.

Patriarhul României a adresat un mesaj cu titlul „Înțelepciune pentru conviețuire”.

În cursul serii, Preafericirea Sa s-a cu prim-ministrul landului Bavarez, Host Seehofer.

În cea de-a patra zi a vizitei canonice, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a participat la forumul „Unitatea creștină și dragostea pentru cei săraci”, organizat în cadrul celei de-a XXV-a întâlniri a Comunității Sant’Egidio, în Munchen – Germania, în cadrul căruia Preafericirea Sa a rostit un cuvânt intitulat „Dialog teologic și cooperare practică între Biserici”.

După-amiază, Preafericirea Sa a participat la o alocuțiune pe care cancelarul german, Angela Merkel, a susținut-o,în cadrul aceleiași întâlniri.

Aceasta a fost prima vizită pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut-o în Germania în calitate de Întâistătător al Bisericii noastre.

Și românii din Cehia s-au bucurat în 2011, în perioada 8-10 octombrie, de prezența în mijlocul lor a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Duminică, 9 octombrie, Întâistătătorul Bisericii noastre, alături de Preafericitul Părinte Mitropolit Kristoph al Cehiei și Slovaciei au sfințit biserica din localitatea Most, construită în memoria celor peste 60.000 de ostași români care s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub ocupația nazistă în cel de-al doilea război mondial.

După slujba de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph au oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi din România, Cehia și Slovacia.

La final, în semn de prețuire, Preafericitul Părinte Krystoph i-a conferit Patriarhului Daniel Ordinul ‘Sfinții Chiril și Metodiu’, cea mai înaltă distincție bisericească cehă, instituită acum 60 de ani și oferită, de-a lungul timpului, doar Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale.

Tot în memoria eroilor români, Patriarhul României și Patriarhul Cehiei și Slovaciei au sfințit și o troiță. În continuare, cei doi Întâistătători au oficiat o slujbă de pomenire a eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea ținuturilor Cehiei și Slovaciei de sub ocupația nazistă.

Patriarhul României a adresat celor prezenți un cuvânt în care a explicat importanța lăcașului, intitulat: „Simbol al recunoștinței, comuniunii și cooperării. Biserica – memorial din Most, Cehia”.

La final, la troița – monument al eroilor, oficialitățile prezente au depus coroane de flori.

Piatra de temelie a bisericii cu hramurile Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor și Sfântul Mucenic Valentin a fost sfințită de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist al României și de Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph al Cehiei și Slovaciei în ziua de 14 iulie 2007.

Comentarii Facebook


Știri recente