Vizitele canonice și frățești ale Patriarhului României în 2011

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat în anul 2011 două vizite canonice în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, precum și o vizită frățească în Biserica Ortodoxă a ținuturilor Cehiei și Slovaciei, informează „Ziarul Lumina”.

Prima vizită canonică pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat-o în 2011 s-a desfășurat în perioada 9-13 aprilie la Strasbourg, Franța, răspunzând invitației Înalt Preasfințitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, precum și invitației președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Mevlüt Çavușoglu. În prima zi a vizitei la Strasbourg, Preafericirea Sa a sfințit două troițe în cimitirul militar românesc din Haguenau și a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii români înmormântați în acest cimitir. Duminică, 10 aprilie, a sfințit catapeteasma bisericii cu hramul ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ a Parohiei ortodoxe române din Strasbourg și Capela parohială ‘Sfântul Ioan Valahul’. Tot duminică, 10 aprilie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit Biserica ‘Sfinții Cosma și Damian’ a Parohiei ortodoxe române din Pulversheim, în apropierea orașului Mulhouse. Luni, 11 aprilie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, însoțit de un grup de ierarhi și reprezentanți ai BOR și ai Statului român pe lângă instituțiile europene, a avut o serie de întâlniri cu înalți funcționari ai Consiliului Europei. În cadrul prânzului de lucru oferit de Reprezentanța României pe lângă Consiliul Europei, la sediul acesteia de la Strasbourg, Preafericitul Daniel a discutat cu membrii delegației parlamentare române la APCE. Seara, a participat la un dineu oferit în cinstea Preafericirii Sale de Mgr. Jean-Pierre Grallet, Arhiepiscopul Strasbourgului, la sediul Arhiepiscopiei romano-catolice din Strasbourg. În aceeași seară, în cadrul conferinței cu tema ‘Orient, Occident – provocările actuale ale dialogului interreligios’, din Catedrala ‘Notre Dame de Strasbourg’, la care a participat și Cardinalul Jean-Louis Tauran, președintele Consiliului pontifical pentru dialogul interreligios, Patriarhul Daniel a susținut expunerea ‘Provocările actuale ale dialogului interreligios’. Marți, 12 aprilie, a avut o întrevedere cu Mevlüt Çavușoglu, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), după care a participat la dezbaterea din cadrul plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din Strasbourg pe marginea raportului ‘Dimensiunea religioasă a dialogului intercultural’. Patriarhul României s-a adresat apoi plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, dezvoltând în intervenția sa necesitatea aprofundării dialogului, a propriei spiritualități în libertate, a educației permanente pentru dezvoltarea unei noi culturi a conviețuirii.

O nouă poartă a cerului în Germania

În perioada 9-12 septembrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a aflat într-o vizită canonică în Arhiepiscopia ortodoxă română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, la invitația IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Sâmbătă, 10 septembrie, Patriarhul României a avut o întrevedere cu Cardinalul Reinhard Marx, Arhiepiscop de Freising și München, în cadrul căreia s-a discutat despre relațiile Bisericii Ortodoxe Române cu Biserica Romano-Catolică din Bavaria și despre sprijinul pe care Biserica Catolică îl acordă Bisericii noastre prin oferirea unor spații pentru rugăciune și alte mijloace. În aceeași zi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a întâlnit cu Episcopul Bisericii Evanghelice Luterane, Johannes Friedrich. În cadrul întâlnirii s-a evidențiat dialogul dintre cele două Biserici, iar apoi PF Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru contribuția pe care Biserica Evanghelică din München a oferit-o Mitropoliei ortodoxe române din Germania pentru cumpărarea terenului pe care vor fi construite o biserică românească și un centru social, precum și pentru susținerea acordată studenților români în Germania. Preafericirea Sa a vizitat Consulatul General al României de la München. Aici a fost întâmpinat de Brândușa Predescu, consul general, Michael Fembach, viceconsul, responsabil cu relațiile culturale, educaționale și de presă, și de Cristian Mateescu, consul pe probleme economice. Patriarhul României s-a întâlnit cu Barbara Stamm, președintele Parlamentului bavarez, și i-a adus mulțumiri pentru sprijinul acordat și pentru activitatea social-filantropică desfășurată în România de-a lungul timpului.

Duminică, 11 septembrie, sute de credincioși ortodocși români și germani au participat la punerea pietrei de temelie a noii biserici ortodoxe române din cartierul Aubing, München, cu hramurile ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ și ‘Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica’, și la Sfânta Liturghie. În cursul după-amiezii, Patriarhul României a adresat un mesaj în timpul festivității de deschidere a celei de-a XXV-a Întâlniri Internaționale pentru Pace, organizată de Comunitatea Santâ Egidio, la München, cu tema ‘Destinați la conviețuire’. În cadrul acestui eveniment, Preafericitul Daniel s-a întâlnit cu președintele Germaniei, Excelența Sa dr. Christian Wulf. Duminică seara, Preafericirea Sa s-a întâlnit cu prim-ministrul landului bavarez, dr. Host Seehofer. Luni, 12 septembrie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a prezentat expunerea ‘Dialog teologic și cooperare ecumenică’ în cadrul forumului ‘Unitatea creștină și dragostea pentru cei săraci’, organizat ca parte a Întâlnirii Internaționale pentru Pace, la care a participat și dr. Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Delegația Patriarhiei Române s-a întâlnit cu dr. Marcel Huber, ministru secretar de stat al Guvernului bavarez, pentru a discuta despre sprijinirea comunității românești din Bavaria.

Târnosirea bisericii românești din Most, Cehia

Anul acesta, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat și o vizită frățească în Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei, cu prilejul târnosirii bisericii românești din orașul ceh Most, ridicată de Patriarhia Română în cinstea celor peste 60.000 de ostași români care s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei de invazia nazistă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Slujba de sfințire a avut loc duminică, 9 octombrie, și a fost sărvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. Pentru a marca acest moment istoric din viața Bisericii ținuturilor Cehiei și Slovaciei, PF Krystoph i-a conferit Patriarhului Daniel Ordinul ‘Sfinții Chiril și Metodiu’, cea mai înaltă distincție bisericească cehă. La finalul Sfintei Liturghii a fost sfințită o troiță a eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea ținuturilor Cehiei și Slovaciei de sub ocupația nazistă. Lista cu numele acestora semnată de Întâistătătorii celor două Biserici a fost introdusă într-un tub metalic, ce a fost așezat în soclul troiței.

Comentarii Facebook


Știri recente