Vizite pastorale în Valea Almăjului

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat sâmbătă, 30 august 2014, în mijlocul credincioșilor din Parohia Prilipeț, Protopopiatul Băile Herculane, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea, Darius Herea. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit cripta ridicată în memoria a trei generații de slujitori ai altarului din această parohie, săvârșind totodată și slujba Parastasului pentru cei trei preoți. La sfintele slujbe au participat autorități locale și un număr însemnat de credincioși, foarte mulți îmbrăcați în haine populare specifice Văii Almăjului. În continuare Preasfințitul Lucian, însoțit de preoți și autorități locale, a vizitat muzeul sătesc „Almăjul” din localitatea Bozovici și Centrul de tineret „Timotheos” din aceeași localitate.

În Duminica a XII-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Preasfințitul Lucian, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Putna, Protopopiatul Băile Herculane. La orele dimineții, chiriarhul a sfințit o troiță, amplasată la intrarea în sat, pe locul unde s-a aflat prima biserică a satului. În continuare, Preasfințitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, în biserica parohială, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. La final ierarhul a oferit acte de cinstire pentru preotul paroh și pentru binefăcătorii bisericii.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfințitul Lucian a vorbit despre învățăturile care reies din pericopa evanghelică, citită în cadrul Sfintei Liturghii: „Niciodată nu putem să fim mulțumiți de faptele noastre bune, de credința pe care o arătăm, niciodată nu putem să spunem că suntem liniștiți și că ne-am adunat suficient untdelemn în candela sufletului. Nădăjduim în mântuirea noastră, dar nu putem fi niciodată siguri, pentru că atunci am cădea în autosuficiență, în slavă deșartă. De aceea trebuie în fiecare zi, în fiecare clipă să facem câte ceva pentru mântuirea noastră, să păzim poruncile, să iubim pe Dumnezeu la modul absolut, pe aproapele ca pe noi înșine și să facem milostenie”, a arătat ierarhul.

La orele după-amiezii, Preasfințitul Lucian a cercetat și credincioșii din Parohia Borlovenii Vechi, Protopopiatul Băile Herculane, unde a sfințit două busturi ridicate în memoria colonelului Pavel Boldea și a generalului Alexandru Guran, un monument ridicat în memoria eroilor satului din cele două războaie mondiale și cele trei morminte, unde au fost reînhumați trei dintre preoții parohiei. De asemenea, chiriarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru aceștia.

Comentarii Facebook


Știri recente