Vizite pastorale în Protopopiatul Hârlău

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a săvârșit, duminică, 11 martie 2012, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Balș și a efectuat vizite pastorale în șase parohii din Protopopiatul Hârlău, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit duminică, 11 martie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Balș din județul Botoșani. Din soborul de slujitori au mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, protos. Isidor Bucătaru, starețul Mănăstirii Balș, pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, preoți și stareți de la biserici și mănăstiri din zonă.

După slujba Sfintei Liturghii, IPS Teofan l-a hirotonit pe pr. Ilie Caraghiaur pe seama parohiei Lunca Rateș, Protopopiatul Iași 2, iar în după-amiaza aceleiași zile, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a efectuat vizite pastorale în șase parohii din Protopopiatul Hârlău: parohia Zagavia – Scobinți, Fetești – Scobinți, Rediu – Scobinți, Sticlăria – Scobinți, Zbereni – Cotnari și parohia Cârjoaia – Cotnari.

‘Biserica Ortodoxă este Biserica Învierii’

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor după săvârșirea Sfintei Liturghii, IPS Teofan a subliniat înalta trăire duhovnicească a Sfântului Grigorie Palama, monah, arhiereu, erudit teolog și apărător al dreptei credințe prăznuit de Biserica Ortodoxă în Duminica a 2-a din post.

‘În această zi, Biserica aduce în fața noastră una dintre persoanele cele mai luminate care a trăit de-a lungul istoriei creștine, Sfântul Grigorie Palama, călugăr la Muntele Athos, mare arhiereu al cetății Salonicului, mare teolog și apărător al dreptei credințe. Sfântul Grigorie Palama ne-a spus, în scrierile sale, că Ortodoxia este taina iubirii lui Dumnezeu Tatăl revărsată asupra lumii; ne-a spus că Ortodoxia este viața întru Hristos Domnul, Mântuitorul lumii, și ne-a mai învățat că Ortodoxia este dobândirea Duhului Sfânt, omul devenit sălaș al Sfintei Treimi. Tot Sfântul Grigorie ne-a spus că Dumnezeu lumină este și că Biserica Ortodoxă este Biserica Învierii, în care trebuie să ne regăsim sufletele noastre întru nădejdea vieții celei veșnice. Noi, oamenii acestui veac, suntem, poate, ca acel slăbănog pomenit în Evanghelia de astăzi, în sensul că nu putem merge spre împărăția cerurilor, pentru că suntem încărcați de prea mult întuneric, de prea multă trufie, de prea multă grijă pentru propria noastră persoană. De aceea, mă bucur mult când văd creștinii, duminica, în alte zile de sărbătoare, la hramurile mănăstirilor sau în pelerinaje, cum se îndreaptă spre aceste oaze de lumină care sunt mănăstirile noastre. Vin cu dorurile lor, cu gândurile și problemele lor, găsind aici alinare și pace sufletească’, a subliniat Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.

La rândul său, protos. Isidor Bucătaru a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru prezența la Mănăstirea Balș, eveniment care a adunat sute de credincioși, alături de mica obște a mănăstirii. ‘După o perioadă în care în această biserică am săvârșit, de multe ori ‘egoist’, slujbe numai pentru obștea de aici, astăzi ne-ați făcut marea bucurie de a aduna, prin prezența Înalt Preasfinției Voastre, această mulțime de credincioși. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru bucuria făcută mănăstirii noastre și pentru această Sfântă Liturghie săvârșită astăzi, care ne-a bucurat și ne-a întărit duhovnicește’, a spus protos. Isidor Bucătaru.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…