Vizite pastorale în parohiile Belinț și Mândruloc

În Duminica a 6-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Belinţ, din cadrul Protopopiatului Lugoj. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Mândruloc, din Protopopiatul Arad. La invitația Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit împreună cu un sobor de ierarhi în Parohia Ghelari, județul Hunedoara, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a răspuns invitaţiei preotului paroh Daniel Otescu şi a credincioşilor de aici de a fi prezent în mijlocul lor cu prilejul împlinirii a 730 de ani de atestare documentară a localităţii. Potrivit tradiţiei îndătinate, chiriarhul a fost întâmpinat la intrarea în localitate de către tineri îmbrăcaţi în straie populare şi oficialităţi locale cu pâine şi sare. La sosirea în faţa sfântului locaş, Mitropolitul Banatului a fost aşteptat de un sobor de clerici şi credincioşi, condus de pr. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, precum şi de foarte mulţi copii şi tineri de la şcoala din localitate, membri ai ansamblului folcloric de aici. În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul „Învierea Domnului”, oficiată de către un sobor de preoţi şi diaconi de la parohiile învecinate, mulţi dintre ei fiind originari din aceste locuri. După slujbă, Înaltprea­sfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi referitor la pericopa evanghelică duminicală de la Matei 9, 1-8, ce istoriseşte vindecarea slăbănogului din Capernaum, săvârşită de către Mântuitorul Hristos. În încheiere, a avut loc întâlnirea fiilor satului Belinţ, în cadrul căreia a fost lansat albumul monografic „Belinţ 730 (1285-2015)”, semnat de către profesorul Simion Dănilă. În după-amiaza zilei a avut loc cea de-a IV-a ediţie a festivalului de folclor „Tradiţii belinţene”, organizat de Primăria şi Consiliul Local Belinţ, în colaborare cu Consiliul Judeţean Timiş, Parohia Ortodoxă Belinţ, Şcoala Gimnazială Belinţ şi Asociaţia Cultural-Umanitară Hora Belinţului.

Binecuvântare de lucrări în Parohia Mândruloc

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit duminica aceasta în Parohia Mândruloc, Protopopiatul Arad, la invitația preotului paroh Flavius Ardelean și a credincioșilor de aici, pentru a binecuvânta și sfinți lucrările de restaurare a iconostasului și a picturii din interiorul bisericii parohiale. La sosire, Înalt­preasfinția Sa a fost întâmpinat de tineri îmbrăcați în straie populare, de un sobor de preoți și diaconi și de o mare mulțime de credincioși. După rostirea de către preotul paroh a unui cuvânt de-bun venit, Înalt­prea­sfinția Sa a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor amintite. Cu acest prilej, a fost înconjurată biserica și au fost binecuvântate cu Agheasmă și unse cu Sfântul și Marele Mir iconostasul și pictura murală a sfântului locaș. A urmat apoi săvârșirea Sfintei Liturghii. În cuvântul de învăță­tură cu titlul „Frumusețe și duhovnicie” (pe baza citirilor scripturistice ale zilei: Rom. 12; Mt. 9), privind însemnătatea lucrării spirituale, înțelesul cuvintelor amintite prin prisma Anului omagial dedicat misiunii parohiei și mănăstirii astăzi și comemorativ, al marilor duhovnici, chiriarhul a tâlcuit numele localității în sensul pozitiv al unei mândrii îndreptățite prin munca credincioșilor la sporirea înzestrării ce o are potrivit proverbului că „omul sfințește locul”. Evenimentul local al binecuvântării a ceea ce s-a făcut, adică restaurarea picturii în principal, reflectă și evlavia enoriașilor, ca și a tuturor celor care au contribuit la o lăudabilă realizare. Curățenia sufletească este calea spre comuniunea cu Dumnezeu prin Taina Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii. Frumusețea picturii a prilejuit punerea în lumină a icoanei ortodoxe cu referire la strădania omului creat după chipul lui Dumnezeu spre asemănarea cu El. Ca îndemn, fiind însăși ziua de azi în calendar ca cinstire a Sfintei Icoane „Prodromița” de la Muntele Athos și a Sfintei Veronica cu mahrama care a șters chipul Mântuitorului pe drumul crucii. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat învățătura care o oferă cartea preotului paroh, recent apărută și legată de titlul predicii. La sfârșitul sfintei slujbe, preotul paroh a fost distins cu rangul de iconom, ca apreciere pentru strădaniile depuse. Slujba s-a încheiat cu o agapă frățească în curtea Bisericii parohiale, oferită de către membrii Consiliului și Comitetului parohial, prezenți la evenimentul parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente