Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Duminică, 21 septembrie 2014, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, se va afla în Episcopia Sloboziei și Călărașilor pentru a sfinți pictura Catedralei Episcopale din Slobozia.

Preafericirea Sa va sosi la ora 08:30 la Catedrala din Slobozia și va oficia aici începând cu ora 09:00 Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a picturii acestei Catedrale eparhiale.

Cu acest prilej, în jurul orelor 12:00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va rosti un cuvânt de învățătură și binecuvântare pentru credincioșii prezenți la acest eveniment important din viața Eparhiei Sloboziei și Călărașilor.

Piatra de temelie și sfințirea locului pentru viitoarea catedrală din Slobozia s-a făcut la 15 iulie 1992 de către vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist. Odată cu înființarea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor în anul 1993, cu sediul în Slobozia, construcția Catedralei a fost preluată de către noul centru eparhial urmând să aibă destinația de Catedrală eparhială a noii Episcopii.

Realizarea ei s-a făcut însă prin eforturi mari: primul episcop al noii eparhii, Preasfințitul Părinte Nifon (1994-1999), în prezent Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a acordat atenție construcției catedralei, fiind ridicată în timpul păstoririi sale până la nivelul turlelor, iar, ulterior, Preasfințitul Părinte Damaschin, al doilea Episcop al Eparhiei Sloboziei și Călărașilor, a continuat și a finalizat într-un ritm susținut lucrările de construire a acesteia, adăugând și o serie de funcționalități lăcașului inițial prin amenajarea unui paraclis cu hramul Sfântul Alexandru Romanul, la subsolul catedralei, ce a fost sfințit la 6 decembrie 2004. Lucrările de construire la Catedrala episcopală Înălțarea Domnului au fost încheiate în anul 2003.

Construcția rezultată are dimensiuni monumentale: înălțimea 37 m, lungimea 45 m, lățimea 24 m și 33 m la abside, suprafața totală 850 m2.

Necesitatea funcționării unui nou lăcaș de cult pentru nevoile credincioșilor din Slobozia a fost motivul care a făcut ca sfințirea Catedralei episcopale să aibă loc pe data de 25 martie 2004, de sărbătoarea Bunei Vestiri, înainte de începerea lucrărilor de pictură, care au durat mai mulți ani, dată fiind suprafața foarte mare a catedralei (aproximativ 7.000 metri pătrați de pictură).

Pictura catedralei a fost începută de vrednicul de pomenire Episcop al Sloboziei și Călărașilor Preasfințitul Părinte Damaschin și finalizată în anul 2013, în timpul păstoririi ca Episcop al Sloboziei și Călărașilor a Preasfințitului Părinte Vincențiu, ales ca cel de-al treilea episcop al acestei eparhii în anul 2009. (informațiile legate de construirea și pictarea Catedralei Eparhiale din Slobozia sunt preluate de pe site-ul www.sf-esc.ro al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor)

Comentarii Facebook


Știri recente