Vizita Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Arhiepiscopia Aradului: 23-26 septembrie 2011

Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Arhiepiscopia Aradului s-a desfășurat în perioada 23-26 septembrie 2011 și a avut în prim plan sfințirea Mănăstirii Arad-Gai.

Astfel, Preafericirea Sa a fost întâmpinat pe 23 septembrie la Aeroportul din Timișoara de Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a apreciat că este o bucurie vizita în acea parte a țării, deoarece este foarte apropiată de zona locurilor natale, dar și pentru că se săvârșesc multe lucrări frumoase în această parte a țării noastre.

Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfințitul Timotei, i-a mulțumit Patriarhului României pentru vizita în Eparhia pe care o conduce.

În cea de-a doua zi a vizitei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat cea mai veche vatră monahală din țara noastră, Mănăstirea Hodoș-Bodrog. Cu acest prilej, a fost oficiată o slujbă de Te Deum.

Patriarhul României a ținut și un cuvânt la acest moment prin care a subliniat că mănăstirea este cea mai veche cu o continuitate istorică neîntreruptă de pe teritoriul României.

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit noua biserică cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a Mănăstirii Arad-Gai, în prezența a mii de credincioși.

După slujba de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit celor prezenți, printre altele, despre necesitatea lăcașurilor de cult în viața credincioșilor, asemănând o biserică nou sfințită cu o poartă nouă a Cerului, pentru că în biserică cerul coboară pe pământ și, astfel, noi, pământenii, să ne putem înălța duhovnicește la ceruri. De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că Biserica este și Casa Preasfintei Treimi și de aceea rostul Bisericii este acela de a sfinți viața noastră. În concluzie, sfințirea bisericii se face ca noi să venim în biserică și să ne sfințim viața prin mărturisirea și iertarea păcatelor, prin împărtășirea cu Sfintele Taine, prin împlinirea poruncilor lui Hristos, și anume porunca iubirii față de Dumnezeu și față de semenii noștri.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit mai multe diplome și distincții de vrednicie, cărți și obiecte de cult, precum și cele trei volume dedicate Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

Duminică seară, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vizitat Catedrala arhiepiscopală din Arad. În lăcașul de cult au fost terminate recent pictura Altarului și a fost poleită catapeteasma.

Pe 26 septembrie Preafericirea Sa a vizitat Seminarul Teologic Ortodox din Arad, unde s-a întâlnit cu elevii și profesorii instituției, după cum ne informează TRINITAS TV.

Aici, Patriarhul României le-a vorbit tinerilor teologi despre importanța cultivării rugăciunii neîncetate. Preafericirea Sa a evidențiat faptul că nu putem vorbi despre Dumnezeu, dacă nu vorbim cu Dumnezeu. Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că tradiția frumoasă ca școlile de teologie să fie întotdeauna dotate cu un paraclis provine de la faptul că primele școli au fost înființate în incinta mănăstirilor.

Catedrala arhiepiscopală din Arad a fost sfințită în urmă cu 3 ani.

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…