Vizita Patriarhului României la Tirana

Cei opt întâistătători de biserici ortodoxe prezenți, zilele acestea, la Tirana, cu prilejul sfințirii Catedralei arhiepiscopale „Învierea Domnului”, au fost primiți astăzi, la Palatul Prezidențial, de Bujar Nishani, președintele Albaniei. În cadrul întrevederii, acesta a subliniat importanța și necesitatea cooperării dintre stat și biserică, prezentând și activitatea Bisericii Ortodoxe din Albania care a sprijinit construirea de așezăminte pentru persoanele defavorizate.

În continuare, întâistătătorii au mai avut întrevederi cu Ilir Meta, președintele Parlamentului Albaniei, și cu premierul Edi Rama.

Înainte de încheierea vizitei în Albania, delegația Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a participat la o recepție oferită de ambasadorul României la Tirana, Aurel Stănilă.

Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Albania a început sâmbătă, la invitația Preafericitului Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei și al întregii Albanii.

Duminică, 1 iunie, un sobor de opt întâistătători de Biserici Ortodoxe, alături de zeci de ierarhi și preoți a târnosit noua Catedrală arhiepiscopală a Albaniei. În prezența a peste 2000 de oameni, soborul a înconjurat Catedrala, în fruntea procesiunii fiind purtate sfintele moaște de martir care au fost așezate ulterior în piciorul sfintei mese.

Au fost prezenți Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Preafericitul Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Irineu, Patriarhul Serbiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Românie, Preafericitul Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade, Preafericitul Hrisostom al II-lea, Arhiepiscopul Ciprului, Preafericitul Sava, Arhiepiscopul Varșoviei și al întregii Polonii și, gazda evenimentului, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei și al întregii Albanii.

În continuare, slujitorii au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrală.

În cuvântul de învăţătură, Preafericitul Părinte Anastasie a arătat contribuţia majoră pe care a avut-o poporul pe care îl păstoreşte în construirea Catedralei „Învierea Domnului”.

„Sărbătoarea de astăzi nu este doar o mare cinste pentru Biserica Albaniei, ci şi o mărturie extinsă de la un capăt şi până la celălalt al lumii despre unitatea Bisericii Ortodoxe. Prezenţa Preafericirilor Voastre cu tot ceea ce reprezentaţi prin iniţiativele pe care le-aţi avut în viaţa Bisericilor şi a societăţilor de unde veniţi a întărit credinţa, nădejdea şi dragostea poporului ortodox albanez, dar şi a societăţii albaneze în general, fiind şi în modul acesta o recunoaştere a contribuţiei decisive pe care Biserica Ortodoxă a avut-o la dezvoltarea credinţei şi societăţii albaneze în general într-o perioadă de mari încercări”, a spus Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei și al întregii Albanii.

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, i-a felicitat pe Arhiepiscopul Albaniei și pe credincioși pentru munca depusă la ridicarea Catedralei.

„Patriarhia Ecumenică, Biserica mamă a Constantinopolului, se bucură în mod deosebit văzând minunea renaşterii acestei Biserici Ortodoxe şi-i felicită din adâncul inimii pe toţi cei care au contribuit la învierea acesteia. Întâi lucrător a fost Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei și al întregii Albanii, dar împreună cu acesta şi mulţimea clericilor şi credincioşilor râvnitori cu nume sau fără nume, cunoscuţi şi cei mai mulţi necunoscuţi. Domnule Preşedinte al Republicii, reprezentanţi ai Guvernului şi toţi locuitorii ţării să fiţi mândri pentru această preafrumoasă catedrală căci prin ea se răspândesc pretutindeni razele luminoase ale dragostei, ale unităţii şi fraţietăţii şi toţi se folosesc de ele fără deosebire”, a arătat Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic.

După slujbă, Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe, ierarhii și oficialitățile au participat la o recepție oferită de Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Albaniei. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a adresat un cuvânt de mulțumire pentru invitația de a participa la ceremoniile de la Tirana.

„Mulţumim pentru invitaţia de a participa la Sfinţirea noii Catedrale din Tirana care este simbolul Învierii Bisericii Ortodoxe din Albania, o bucurie pentru toţi credincioşii. Vă felicităm pentru construcţia acestei Catedrale, dar şi pentru bogata activitate pastorală, teologică şi educaţională, medicală şi social filantropică. Întrucât în Bucureşti avem în construcţie o nouă Catedrală Patriarhală vă invităm în România să ne încurajaţi, să ne daţi un sfat bun în această lucrare”, a spus Preafericitul Părinte Daniel,Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, potrivit TRINITAS TV.

Patriarhul României i-a oferit cu acest prilej Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe a Albaniei un set de sfinte vase pentru Catedrală, o cruce de binecuvântare și o icoană cu Învierea Domnului.

Evenimentele au continuat duminică după-amiază la Centrul Cultural al Catedralei arhiepiscopale „Învierea Domnului”, aflat la subsolul lăcașului de cult, cu Sărbătoarea Tineretului Ortodox. Tineri și elevi din mai multe orașe ale Albaniei au susținut un program de cântece și dansuri tradiționale. Au mai urcat pe scenă, printre alții, Corul Catedralei și Orchestra Simfonică a Albaniei. În același cadru a fost vizionat și un film documentar despre construirea noii Catedrale Arhiepiscopale.

Din delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a făcut parte și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Comentarii Facebook


Știri recente