Vizită pastorală în Parohia Verendin

În Duminica a XVII-a după Rusalii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Verendin, Protopopiatul Băile-Herculane. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, potrivit episcopiacaransebesului.ro.

La slujbă a participat un număr impresioant de credincioși, din localitate și împrejurimi, precum și autorități locale. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit și instalat ca paroh, părintele diacon Cocie Zaharia Marian. De asemenea, pr. Ioan Gaință, care a slujit vreme de 37 de ani în Parohia Verendin, a fost hirotesit iconom-starvrofor. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Catedralei episcopale „Învierea Domnului din Carnsebeș, condus de pr. Cătălin Găină.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul a precizat: „Se cuvenea să revenim în parohia dumneavoastră pentru a oficia Sfânta Liturghie și să ne revedem cu bunii, harnicii, darnicii și rugătorii noștri credincioși. Iată, că înainte de a începe perioada Triodului, de a începe Postul Mare, în Duminica a XVII-a după Rusalii, când, în cadrul Sfintei Liturghii, Sfinții Părinți au rânduit să citim și să recitim pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, capitolul 15, în care ni se povestește despre întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu o femeie cananeeancă, se cuvenea să fim cu aici cu toții adunați în casa Tatălui Ceresc, la rugăciune. Astfel încât, cu toții împreună să-I mulțumim Tatălui și Fiului și Sfântului Duh pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră și să ne rugăm cu femeia cananeeancă, care a stăruit în rugăciunile sale și în cele din urmă a primit vindecare pentru fiica sa rău chinuită de un demon. A strigat această femeie în urma Mântuitorului din tot sufletul ei și din tot cugetul ei și cu toată ființa ei, fiind un exemplu pentru noi toți ca atunci când ne rugăm să strigăm către Dumnezeu, din adâncul inimii și să îi spunem: Doamne ajută-ne!”

Localitatea Verendin este atestată documentar încă din anul 1439. A avut o biserică de lemn construită în anul 1791 și reclădită din temelii în anul 1841. Biserica actuală cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Verendin este construită din piatră și cărămidă în stil baroc. În anii 1948, 1977, 1992, 1998-1999 au fost efectuate reparații capitale, ultima fiind în perioada 2002-2003. Locașul de cult a fost târnosit la data de 13 iulie 2008, de Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, Preasfințitul Lucian.

Comentarii Facebook


Știri recente