Vizită pastorală în filia Valea Mare

La sărbătoarea „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, biserica filie Valea Mare a parohiei Duleu din protopopiatul Reșița și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârșită în bisericuța monument istoric de Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la slujbă au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La slujbă au participat autorități locale precum și un număr însemnat de credincioși, după cum ne-au transmis Darius Herea, Pavel Canea.

În cuvântul de învățătură chiriarhul a subliniat: „Suntem bucuroși că am găsit aici o biserică primenită, o biserică veche, dar cu credincioși foarte harnici, care într-adevăr împreună cu preotul lor au demonstrat că această biserică de-a lungul secolelor a păstrat sfânta și dreapta credință și astăzi este o candelă aprinsă de rugăciune și binecuvântare din partea lui Dumnezeu. Ne-am bucurat să vedem aici la Valea Mare un preot tânăr, dinamic și activ, credincioși puțini, dar uniți în jurul sfintei biserici. Suntem în curtea acestei biserici în care avem o pictură foarte valoroasă, o pictură efectuată pe piele de căprioară și care evidențiază pe peretele dinspre apus Judecata de apoi și mai ales rolul Sfântului Arhanghel Mihail în tot ceea ce va însemna cea de-a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos”.

„Am slujit într-o biserică monument istoric ce dăinuie pe aceste meleaguri de peste două sute de ani, dar care a reușit să nască din sânurile ei, din activitatea ei duhovnicească, oameni care au ajuns pe cele mai înalte culmi ale teologiei și spun acest lucru referindu-mă la părintele Ioan Sauca, directorul Institului Ecumenic din Bossey, Elveția”, a precizat părintele paroh Vali Petrică Ungar.

Biserica monument istoric cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Filia Valea Mare a fost construită între anii 1800-1804 în stil baroc. Pictura a fost realizată din culori vegetale, în ulei, pe piele de căprioară autorul fiind necunoscut.

Comentarii Facebook


Știri recente