Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif în Episcopia Caransebeșului

Obștea monahală și credincioșii Mănăstirii Nera din Episcopia Caransebeșului s-au bucurat de vizita Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, în Duminica a doua din Postul Mare, închinată Sfântului Grigorie Palama. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul Buna Vestire al așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial al Episcopiei Caransebeșului și părintele protosinghel Teofan Munteanu, duhovnicul Mănăstirii Nera, după cum au precizat Diac. Pavel Canea şi Darius Herea.

Fiind perioadă de post, maicile și credincioșii care s-au pregătit pentru Sfânta Taină a Împărtășaniei au primit la momentul potrivit Trupul și Sângele lui Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic al maicilor Mănăstirii Nera, care anul trecut au câștigat locul întâi la Concursul de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”.

În cuvântul de învățătură pe care Înaltpreasfinția Sa la rostit în cadrul Sfintei Liturghii a vorbit despre felul cum noi oamenii putem accede la harul lui Dumnezeu, la energiile necreate, așa cum le-a numit Sfântul Ierarh Grigorie Palama.

„Harul izvorăște din ființa însăși a lui Dumnezeu Celui întreit în Persoane și se revarsă peste lume și peste toți cei care sunt gata să-l primească în mod gratuit, iar pe măsură ce noi ne apropiem de Dumnezeu primim tot mai mult har. Omul primește harul lui Dumnezeu prin Taina Sfântului Botez, a Mirungerii și a Împărtășaniei, iar apoi prin toate tainele și prin rugăciunea personală și a Bisericii omul se unește neîncetat cu Dumnezeu după har”, a arătat Mitropolitul Iosif.

Vizita Înaltpreasfințitului Iosif la Mănăstirea Nera a fost prilejuită de faptul că în aceste zile ierarhul s-a aflat în România pentru a participa la comemorarea a 10 ani de la reînființarea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului și 5 ani de la instalarea Înaltpreasfinţitului Andrei în scaunul mitropolitan de la Cluj.

„Oarecum, ne-am gândit să întoarcem vizita pe care toate maicile de la Mănăstirea Nera ne-au făcut-o și nouă aproape cu un an în urmă, într-una din mănăstirile noastre din Belgia. M-a impresionat foarte mult viața duhovnicească care transpare în felul maicilor de a fi, în felul comunității de a-și duce viața duhovnicească în mănăstire. Am avut ocazia să mă rog, să văd și să înțeleg și eu, trăind departe, cum am putea organiza comunitățile noastre monastice de acolo, pentru că  inspirându-ne de la alte comunități putem să învățăm mult mai repede fără să avem experiențe negative”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Iosif la finalul Sfintei Liturghii.

Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale a mai vizitat și Clinica de recuperare oncologică care se află în grija Mănăstirii Nera, singura clinică de acest gen din România, precum și Mănăstirea Călugăra, unde a avut prilejul să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ocrotitoarea acestui așezământ monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente