Vizită chiriarhală la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

Este o tradiție foarte veche la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului, ca la praznicul Întâmpinării Domnului, să se săvârșească Sfânta Liturghie arhierească. Și în acest an, cu prilejul praznicului, obștea sfintei mănăstiri a avut deosebita bucurie de a-l avea în mijlocul lor pe Înalt Prea Sfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului. La slujba arhierească au participat numeroși credincioși care frecventează mănăstirea, informează episcopiaaradului.ro

În cuvântul de învățătură, sub titlul „Îmbisericire”, luând temei pericopele zilei(Evrei 2, Luca 2), Înalt Preasfințitul Timotei a evidențiat faptul că rânduiala slujbei privește realitatea încorporării la viața Bisericii, pentru că mântuirea nu este înafară de Biserică, așa încât nu se poate lucra fără a cunoaște și aplica cele legate de de Biserică, individual, în familie și în societate fiind necesară „îmbisericirea”, încât nimeni să nu fie străin de lucrarea ei. „Ca exemplu în această privință este chiar prilejul pe care îl oferă Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, personalitatea lor deosebită dovedind, în istoria lumii, ce înseamnă o educație creștină, o moștenire transmisă prin biserică”, a menționat Înalt Preasfinția Sa.

După finalul Sfintei Liturghii în prezența Înalt Preasfințitului părinte Arhiepiscop Timotei, a avut loc sfințirea și inaugurarea oficială a noului muzeu al mănăstirii. Noul spațiu a fost construit prin purtarea de grijă a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Nestor Iovan, starețul sfintei mănăstiri.

Cele mai de preț obiecte de cult, argintării, icoane vechi, manuscrise slavo-române, care s-au păstrat în timp în mănăstirea Hodoș-Bodrog au fost expuse într-o sală ale clădirii nou amenajate. Cea mai mare parte de odoare și obiecte de artă provine din perioada veche, adică de dinainte de secolul la XVIII-lea, perioadă în care mănăstirea a ajuns sub jurisdicția directă a ierarhilor sârbi, observându-se o îndepărtare de linia tradițională a culturii vechi românești și o deschidere evidentă spre civilizația și cultura apuseană, fapt care poate fi argumentat și cu diferitele obiecte bisericești și icoane provenite din secolele XVIII și XIX. Toate acestea au menirea să reînvie în privirea vizitatorilor și pelerinilor dornici de informare asupra trecutului religios și cultural din zona mureșeană, bogăția și frumusețea de altă dată a acestui sfânt locaș.

Comentarii Facebook


Știri recente