Vizită chiriarhală la Bogda

În Duminica a 2-a după Rusalii, a Sfinților Români, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a efectuat o vizită pastorală în localitatea timișeană Bogda, filie a Parohiei Comeat din Protopopiatul Timișoara II. Cu această ocazie, potrivit mitropolia-banatului.ro, Chiriarhul l-a încredințat enoriașilor pe noul lor păstor sufletesc, preotul Gabriel Marineasa.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a fost întâmpinat la capela ortodoxă din Bogda de către un sobor de preoți condus de pr. Mircea Szilagyi, protopopul Protoieriei Timișoara II, dar și de enoriași din Parohia Comeat și din filiile aparținătoare acesteia: Bogda, Altringen și Sintar. Alături de aceștia, au fost prezenți mai mulți credincioși timișoreni și tineri din ASCOR-Timișoara, care au dat răspunsurile liturgice la strană.

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Chiriarhul l-a hirotesit întru duhovnic pe noul slujitor al credincioșilor de aici, preotul Gabriel Marineasa.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Mitropolitul Banatului a vorbit despre învățăturile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică duminicală de la Matei 4, 18-23, ce istorisește “Chemarea primilor Apostoli”. Înaltpreasfinția Sa a subliniat promptitudinea de care au dat dovadă apostolii Petru, Andrei, Ioan și Iacov la chemarea Mântuitorului Hristos. “Duminica de astăzi, iubiți credincioși, stă sub acest cuvânt grav al chemării. Evanghelia ne pune în față chemarea primilor apostoli săvârșită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Apostolii nu au pus nici o condiție Mântuitorului , nu i-au cerut nimic, ci l-au urmat îndată. Iubiți credincioși, și nouă ne spune Hrsitos la fiecare Sfântă Liturghie, nu spune ori de câte ori citim Sfânta Scriptură, «Vino și urmează-mi!». Nouă nu ne cere Mântuitorul Hristos ceea ce le-a cerut sfinților Săi apostoli, care și-au lăsat totul, tată, mamă, casă…ci, ne cere doar atât Hristos, să lepădaăm grijile cele lumeștei pentru câteva ore pentru a fi împreună cu El în Sfânta Biserică” a precizat Mitropolitul Banatului. De asemenea, Chiriarhul a vorbit și despre semnificația Duminicii a 2-a după Rusalii, zi închinată de către sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române tuturor sfinților români.

După slujbă, părintele protopop Mircea Szilagyi l-a prezentat credincioșilor pe noul lor păstor duhovnicesc, preotul Gabriel Marineasa. În cuvântul rostit cu acest prilej, părintele a evidențiat lucrarea deosebită la care a fost chemat părinte Gabriel pentru a călăuzi și povățui pe calea mântuirii sufletele credincioșilor de aici.

“Părintele Gabriel Marineasa are în păstorire patru sate, patru cătune: Comeat, Bogda, Altringen și Sintar. Ne-am rugat lui Dumnezeu să-l întărească în această lucrare la care L-a chemat. În cadrul slujbei de hirotesire întru duhovnic, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan i-a încredințat această putere pe care Mântuitorul Hristos a dăruit-o apostolilor, iar aceștia, urmașilor lor, aceea de a ierta păcatele oamenilor. Părintele Gabriel vine în această parohie la o vârstă în care a acumulat o mare înțelepciune și experiență în viață și, cum spune Sfântul Apostol Pavel în epistola către Timotei, a dovedit că și-a rânduit bine casa și familia. Iată acum, vine la o slujire și la o responsabilitate mai mare, ca să rânduiasă și să slujească și în Casa lui Dumnezeu. Să ne rugăm așadar pentru părintele Gabriel și pentru întreaga sa familie ca Dumnezeu să-i întărească în această slujire, iar noi, frații săi întru slujire, să nu-l uităm, ci să-l pomenim în rugăciunile noastre”, a subliniat pr. Protopop Mircea Szilagyi.

Comentarii Facebook


Știri recente